MAHMOUD AHMED

Toen in '86 Ere Mela Mela verscheen, op het Belgische label Crammed Disc, verwekte dat in kleine kring een schok van verbazing. Waar kwam die meeslepende stem vandaan en die mysterieuze, `jazzy' begeleiding?

Door Ahmeds concerten in Nederland kwamen we over de achtergronden wel iets te weten maar de heruitgave als deel 7 in de serie `Ethiopiques' is toch heel welkom. Door de twee extra stukken, de teksten op het inlegboekje in het Frans en Engels en de discografische geschiedenis, verluchtigd met historische foto's. Nog belangrijker is echter de sterk verbeterde geluidskwaliteit waardoor deze unieke muziek nog dichterbij komt.

Ook Almaz, deel 6 van `Ethiopiques', met opnamen uit de jaren 1971-'73, bevat verrassende stukken. Een eerdere versie van Ere Mela Mela, trage ballads met saxen of dwarsfluit en `shuffles' die doen denken aan Caribische dansmuziek uit de jaren veertig en vijftig.

Als Mahmoud Ahmed (1941), die op 2 juni in de Grote Zaal van het Amsterdamse Tropeninstituut optreedt met zijn 3 M Band, daar het niveau van deze cd's zelfs maar weet te benaderen, mag iedereen dik tevreden zijn.

Ethiopiques 6 en 7: Mahmoud Ahmed ((Buda 82979 en 82980).Distr. AMG, Zwolle.

    • Frans van Leeuwen