`Kippencrisis' in België vlak voor stembus

De Belgische ministers van Landbouw en van Volksgezondheid, Pinxten en Colla, hebben premier Dehaene vandaag uitleg gegeven over de dioxinebesmetting van kippen die vorige week aan het licht is gekomen.

Oppositiepartijen eisen, twee weken voor de verkiezingen, het aftreden van de christen-democratische en de socialistische minister. Minister van Landbouw Pinxten wordt verweten dat hij al op 26 april wist van de dioxinebesmetting van veevoer, maar daar pas vorige week mee naar buiten kwam nadat het in de media was onthuld. Pinxten stelt dat pas op 26 mei ook hoge dioxinegehalten in kippen en eieren zijn aangetroffen. ,,De lange tussenperiodes worden verklaard door de duur van de analyse, ongeveer 4 weken'', aldus Pinxten.

Het onderzoek naar de bron van de dioxinebesmetting heeft zich toegespitst op de Vlaamse vetsmelterij Verkest die afvalolie met het kankerverwekkende dioxine zou hebben vermengd met de dierlijke vetten die in kippenvoer worden gebruikt. Het bedrijf heeft ook geleverd aan een Nederlands en een Frans veevoederbedrijf.

In de aanloop naar de Belgische verkiezingen op 13 juni is de `kippencrisis' direct een politiek thema geworden. De liberale oppositiepartij VLD en de Vlaams-nationale Volksunie eisen het ontslag van Pinxten en Colla. De groene partij Agalev eist een algehele doorlichting en een strengere reglementering van de veevoedersector: ,,De consument is het beu dat er met zijn voedsel wordt geknoeid en vraagt waterdichte garanties.''

Omdat het parlement al is ontbonden kan Pinxten niet worden geïnterpelleerd. Maar hij zei gisteren dat hij bereid is uitleg te geven aan de parlementsleden. De voorzitter van de Christelijke Volkspartij, de partij van Pinxten, noemde de eis van ontslag van Pinxten en Colla een geval van `emocratie': politiek gedreven door emotie.

Ruim 350 pluimveebedrijven werden vorige week onder toezicht gesteld. Ze mogen geen kippen en eieren meer op de markt brengen. Onderzocht wordt of ook varkens met dioxine zijn besmet en mogelijk worden eveneens varkensbedrijven onder toezicht geplaatst.

    • Birgit Donker