Internationale beurzen

FRANKFURT

De beurzen van Londen en New York zijn vandaag gesloten wegens een vrije dag en dat had zijn weerslag op de handel in Frankfurt. Bij gebrek aan richtinggevend internationaal nieuws moest Frankfurt het stellen met lage omzetten. De DAX-index ging licht omlaag naar 5045,15 punten.

Een opvallende stijger was Volkswagen, dat bijna 2 procent omhoog ging naar 60,65 euro. De beurs reageerde daarmee op een interview van topman Ferdinand Piëch in een Duitse krant waarin de VW-bestuursvoorzitter bekendmaakte dat VW een overeenkomst heeft gesloten met de Japanse fabrikant Toyota voor het gezamenlijk inkopen van onderdelen.

Het meest verhandelde fonds was echter Deutsche Telekom. Het fonds dikte 4,79 procent aan op 39,83 euro na bekendmaking dat Deutsche Telekom overweegt om een aparte beursnotering aan te vragen voor zijn internet-divisie T-Online. Met het verkregen geld wil Deutsche Telekom verdere internationale expansie van deze dochter gaan financieren.

PARIJS

De beurs van Parijs beleefde een uiterst rustige ochtend. Nadat de CAC-index aanvankelijk licht omhoog was gegaan, sloeg het klimaat om toen kopers massaal langs de zijlijn bleven staan. Tegen het middaguur stond de index 0,06 procent lager op 4312,45 punten. De omzet bedroeg slechts 180 miljoen euro. Twee bedrijven sprongen er vanochtend uit. Pernod ging 3,3 procent omhoog naar 66 euro nadat de Sunday Telegraph had gemeld dat het Franse concern van plan is de divisie frisdranken van het Britse ALLD over te nemen. Oliemaatschappij Elf ging opnieuw 1,44 procent omhoog na het bod op de Noorse branchgenoot Saga Oil.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag met winst gesloten. De Nikkei-index steeg met 138,97 punten (0,9 procent) tot 16.111,65. Bij lage omzetten vertoonde de beursindex een grillig verloop. De koersen waren aanvankelijk hoger door de stijging die Wall Street afgelopen vrijdag had laten zien. Daarna ging de beurs op en neer.

De beurs van Hongkong was aan het eind van de handel 0,75 procent hoger. Cathay Pacific werd massaal verkocht vanwege een staking bij de luchtvaartmaatschappij. In Australië eindigden de aandelenkoersen gemiddeld 0,4 procent hoger.