Handel op Damrak doodstil

Beursorders bleven vanochtend massaal uit op het Damrak, waar de omzet minimaal was. Uitgever Wolters Kluwer was een van de weinige fondsen die nog voor enige handel zorgden. Geruchten in het dagblad De Telegraaf van afgelopen zaterdag dat de uitgever zal worden overgenomen, waren voldoende om de koers omhoog te drijven. Tegen het middaguur stond de uitgever een volle euro hoger op 39,55.

Andere uitgevers reageerden niet op het gerucht: Elsevier stond onveranderd op 12,15 euro en VNU zakte een eurostuiver naar 40,65.

Voor de rest beleefde het Damrak een uiterst rustige ochtend, waarop kopers en verkopers ontbraken. De AEX liet na het middaguur een kleine afwijking zien: min 0,02 punten op 552,04.

Aan het begin van de handelsdag waren er nog ruim twee punten winst. Die werd veroorzaakt door de stijging van Wall Street afgelopen vrijdag. Maar daarna sloeg de lethargie onder beleggers genadeloos toe.

Onder de hoofdfondsen was Hoogovens na het middaguur de sterkste stijger. Het IJmuidense staal- en aluminiumconcern ging 1,20 euro omhoog naar 38,30 euro. De chemiefondsen gingen daarentegen omlaag: DSM min een eurodubbeltje op 89,20, Akzo min 0,55 euro op 39,25 euro.

In de financiële hoek wist Aegon, dat vorige week zwaar averijk had opgelopen, weer omhoog te krabbelen met 1,10 euro op 78,60 euro. ABN Amro ging omlaag: min 25 eurocent op 21,00 euro. De uitzendfondsen waren stabiel. Randstad won twee eurodubbeltjes op 40,35 euro, evenveel als Vedior op 17,95 euro.

Bij de Midkap-fondsen was Hunter Douglas de sterkste stijger. De producent van ondermeer raambekleding steeg 1,05 euro naar 32,20. Bij de lokale fondsen viel Prolion op. Het bedrijf dat de melkrobot heeft uitgevonden, steeg 1,50 euro naar 89,00.