Hakkinen profiteert van slechte start Schumacher

Mika Hakkinen heeft gisteren de Grote Prijs van Spanje op zijn naam geschreven. De Finse wereldkampioen was in zijn McLaren sneller dan zijn Schotse teamgenoot David Coulthard. Voor McLaren was het de 33ste dubbeltriomf in de formule 1 sinds 1968. Michael Schumacher werd derde na een mislukte start, zijn teamgenoot Eddie Irvine vierde. Dat viel tegen voor de Ferrari-coureur, die de vorige twee races won (San Marino en Monaco) en in Spanje afstand wilde nemen van zijn concurrenten.

Toch verkeerde 'Schumi' in een jubelstemming. ,,Bij de start was ik ingeklemd tussen Irvine en Coulthard en moest ik remmen om op de baan te blijven. Als ik beter was weggekomen, was de race heel anders verlopen.'' Schumacher had ondanks een imponerende opmars weinig kans op de eerste plaats. Wel blijft de Duitser eerste in het klassement met 30 punten, vóór Hakkinen die 24 punten heeft. De Fin had geen moeite de weinig verheffende race te winnen. Hij nam zelfs twee pitsstops, maar kwam daarna vrij simpel terug aan de leiding.

Halverwege de race hadden Hakkinen, Coulthard en Schumacher elkaar definitief gevonden. In de 45ste ronde ging het drietal de pits in, waar Hakkinen als snelste uitkwam. Hakkinen had bij de finish uiteindelijk een voorsprong van 6,2 seconden op zijn teamgenoot Coulthard.

Hakkinen: ,,In de laatste race, in Monaco, kon ik mijn zenuwen niet in bedwang houden. Nu bleef ik wel rustig en geconcentreerd. Dit was een moeilijke race, omdat Schumacher wegviel en ik meteen met grote voorsprong op kop kwam. Gelukkig maakte ik nu geen fouten. Door deze zege is de spanning helemaal terug. Ik zie nu al uit naar de volgende race, op 13 juni in Canada.''

Ook vorig jaar won Hakkinen op het circuit van Barcelona. Hij was op het circuit van Catalunya oppermachtig in de vijfde formule-1-race van het seizoen. Wat ook opviel was het sterke rijden van Coulthard. Hij kreeg de laatste veel kritiek van zijn teambazen. ,,Maar hij heeft nu aangetoond een echte formule-1-rijder te zijn'', aldus McLaren-baas Norbert Haug. ,,Onder meer door Schumacher achter zich te houden.''