Golkar pakt uit en in

Op 7 juni kiest Indonesië een parlement. Een kroniek van het electorale eindspel. Vandaag: gesjoemel met regeringsrijst en de wonderbaarlijke verschijning van een levende heilige.

Met nog een week te gaan voor de parlementsverkiezingen in Indonesië gaat het snel bergafwaarts met regeringspartij Golkar. Het voormalige politieke vehikel van oud-president Soeharto wordt ervan beschuldigd gelden bedoeld voor het sociale vangnet in te zetten bij het winnen van stemmen. Als om deze verdenking te illustreren toonde het middagnieuws op de commerciële tv-zender SCTV vandaag beelden van een voedseluitdeling door Golkar in Medan, de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra.

Een oude vrouw, die zojuist een zak rijst met het Golkarstempel in ontvangst had genomen, lachte alleen een brede tandeloze lach toen de reporter haar vroeg of ze nu ook op deze partij zou gaan stemmen. Eerder had Abdurrahman Wahid, de aanvoerder van de grootste moslimbeweging Nahdlatul Ulama, tevens oprichter van een nieuwe moslimpartij, de mensen opgeroepen Golkars gulle gaven vooral te accepteren. ,,Maar breng daarna je stem uit op de partij van je keuze.''

Wahid gaat het overigens wel voor de wind: hij blijkt campagne te kunnen voeren zonder zelf op te draven. Afgelopen week is in de stad Tegal in Midden-Java zijn gezicht gesignaleerd in een kapokboom, zodat daar nu bij het vallen van de avond drommen mensen op afkomen. Wahid geldt als een Wali Allah, een heilige. Mensen in Tegal menen te weten dat hij jongetjes op afstand kan besnijden.

Golkar tobt intussen met een omgekeerde beeldvorming. Campagnevoeren op de gebruikelijke wijze door met ronkende optochten over straat te gaan, lukt de partij nauwelijks omdat partijaanhangers ogenblikkelijk worden aangevallen door woedende menigten wanneer zij zich in hun gele T-shirts durven te vertonen.

Gisteren bleek dat ook in de top van de partij grote problemen bestaan: minister van Coöperaties en Kleine Bedrijven Adi Sasono, tevens een van de ondervoorzitters van Golkar, werd geschorst als partijlid.

Sasono's statuur binnen het kabinet van president B.J. Habibie is vele malen groter dan zijn nederig klinkende taakomschrijving suggereert. De minister kan ambtshalve beschikken over grote (Wereldbank-)fondsen ter ondersteuning van de onder hem ressorterende bedrijfstakken en ook hij wordt ervan beschuldigd die te misbruiken voor het scheppen van een eigen machtsbasis. Eerder weigerde hij mee te doen aan de Golkar-campagne met als excuus dat hij het te druk heeft met zijn ministerschap.

Sasono wordt intussen in verband gebracht met een van de nieuwe partijen, de Volkssoevereiniteitspartij (Partai Daulat Rakyat, PDR). Hoewel Sasono altijd heeft ontkend dat hij iets van doen heeft met deze groepering, lanceerde de PDR de minister vorige week via een advertentie in het dagblad Kompas als presidentskandidaat.

Dat deed voor zijn collega's in de Golkar-top de deur dicht.

    • Frank Vermeulen