Gebral en gejank

,,Het zou de Champions League onwaardig zijn als Bayern München de Cup mee naar huis mag nemen'', beweerde Johan Cruijff daags voor de finale in Barcelona. Afgeven op het Duitse voetbal is zeker in Nederland een even populaire als kinderachtige bezigheid. Daarentegen wordt het Engelse kick and rush vaak ongezien de hemel ingeprezen. De botsing van beide stijlen leverde in elk geval allerminst een droomfinale op. Het was eerder een horrorfilm. De laatste minuten waarin Manchester United uit de as kon herrijzen doordat de tegenstander een paar geweldige flaters sloeg, leidden tot gebral van de Engelsen en gejank van de Duitsers.

Vreemd genoeg kreeg Ottmar Hitzfeld, de coach van Bayern, nauwelijks verwijten naar zijn hoofd geslingerd. Toch had hij in de slotfase twee fatale wissels op zijn geweten waarmee hij de pijnlijke ontknoping over zichzelf en het team afriep. Zijn grootste vergissing was tien minuten vóór het einde de vervanging van Lothar Matthäus door Thorsten Fink. Met het vertrek van de veteraan verdween het bindweefsel van de ploeg.

De hypernerveuze Fink stond met een grandioze mistrap aan de basis van de gelijkmaker, 29 seconden na het verstrijken van de officiële speeltijd. In de chaos die vervolgens ontstond haalden de Mancunians zelfs nóg een voltreffer uit de flipperkast. De rijkste club van Europa was dit seizoen ook de fortuinlijkste. De miraculeuze ontsnapping in Barcelona lag in het verlengde van soortgelijke acrobatie tegen Juventus, dat op eigen veld een 2-0 voorsprong liet glippen.

In het toernooi om de FA Cup hing het lot van Manchester United eveneens aan een flinterdun draadje. Dennis Bergkamp had tijdens de halve finale de winnende treffer op zijn schoen voor Arsenal. In blessuretijd miste hij bij de stand 1-1 een strafschop. De zo succesvolle ploeg van coach Ferguson had een stormachtige wind in de zeilen. Die zal een keer gaan liggen. Misschien volgend seizoen al, waarin het team drie bekers verdedigt en nog meer wedstrijden moet spelen dan de 67 van de afgelopen jaargang. ,,Mijn selectie is daar sterk genoeg voor'', zegt Ferguson, die er voorlopig mee wil volstaan een opvolger voor doelman Schmeichel aan te trekken.

Het opnieuw winnen van de Champions League wordt lastiger voor Manchester United, omdat het aantal deelnemers van 16 naar 32 is uitgebreid. De lawine van wedstrijden waartoe de UEFA heeft besloten om de grote clubs aan nog meer miljoenen te helpen dan ze nu al ontvangen, drukt zwaar op de nationale competities die nauwelijks meer op een ordentelijke wijze te organiseren zijn.

Dat geldt zeker voor landen als Spanje en Engeland met 20 clubs in de hoogste afdeling. Maar ook voor Nederland met drie vertegenwoordigers in de Champions League, mits PSV een voorronde weet te overleven. Waarin de Brabanders overigens op een nationale kampioen als Glasgow Rangers, Racing Genk of Dynamo Kiev kunnen stuiten.

De monstercompetitie van de UEFA wordt voor het grootste deel gefinancierd door de tv-stations, die zich arm betalen aan de uitzendrechten. In Duitsland heeft de vrouwenzender TM 3 er 900 miljoen voor over om de Champions League vier jaar lang te mogen uitzenden. In Nederland hoeft de NOS gelukkig nog niet zo ver te gaan, maar zij heeft toch een deal met de abonneezender Canal+ moeten sluiten om enigszins uit de kosten te komen. Het betekent waarschijnlijk wel dat een CL-wedstrijd van Feyenoord of PSV het komend seizoen achter de decoder verdwijnt.

Maar wat er ook gebeurt, op dinsdag, woensdag en donderdag regeert Koning Voetbal op de tv. De KNVB heeft daarnaast nog de rechten van het nationale bekertoernooi en de eerste divisie in de aanbieding. Waarbij de bond als nadrukkelijke voorwaarde stelt dat de wedstrijden op een spannende manier in beeld moeten worden gebracht en de nadruk op een positieve uitstraling van het evenement behoort te liggen. Nu maar afwachten welke zendgemachtigde die knieval wil maken. Het zieltogende NET 5 misschien?

    • Ben de Graaf