Engelse cricketers uitgeschakeld op WK na verlies tegen India

Het Engelse cricket is in rouw gedompeld. De nationale ploeg werd gisteren tijdens het WK in eigen land zeer verrassend in de voorronde uitgeschakeld. Engeland verloor zelf met 63 runs van India en viel buiten de bovenste drie in de poule omdat Zimbabwe de grote favoriet Zuid-Afrika versloeg. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het WK cricket dat de Engelsen zich niet kwalificeren voor de tweede ronde.

De wedstrijd tussen Engeland en India kon zaterdag in Birmingham niet worden uitgespeeld door de regenval. Wanneer het duel gisteren eveneens zou zijn uitgesteld, had Engeland gewoon de volgende ronde bereikt. In dat geval was de wedstrijd in een reglementair gelijkspel zijn geëindigd. Maar gisteren was het lange tijd droog in Engeland. Er kon gewoon worden gecricket. De thuisploeg moest toen 160 runs scoren om uitschakeling te voorkomen. India was zaterdag battend tot 232 voor 8 gekomen en voordat het spel werd onderbroken, had Engeland na twintig overs 73 voor 3.

In een vroeg stadium bleek dat de Engelsen het niet zouden redden. De meeste batsmen hielden het niet lang vol. Alleen Graham Thorpe (36) kwam boven de dertig runs. Engeland eindigde na de nederlaag gelijk in de poule met India en Zimbabwe, maar had een slechter rungemiddelde dan de andere twee landen. ,,We hebben geen karakter genoeg'', sprak coach David Lloyd harde taal. ,,We hebben op de belangrijke momenten gefaald.'' Lloyd had al eerder aangekondigd na het WK te vertrekken.

Aanvankelijk leek Engeland in geval van een nederlaag tegen India ook de Super Six te gaan halen. Het verrassende verlies met 48 runs van Zuid-Afrika tegen het bescheiden Zimbabwe gooide roet in het eten. Het was voor Zimbabwe de eerste zege uit de geschiedenis tegen het buurland. Neil Johnson had battend met 76 runs en bowlend 3 voor 27 een groot aandeel in de zege. Hij groeide op in Zuid-Afrika, speelde zelfs voor de B-ploeg van dat land, maar keerde naar zijn geboortegrond terug. Voor Zuid-Afrika had de nederlaag gevolgen, aangezien het resultaat telt in de volgende ronde.

Australië haalde in de andere poule de laatste zes door West-Indië met zes wickets te verslaan. De Aussies vertraagden aan het slot van de wedstrijd op Old Trafford in Manchester bewust het spel. Daarmee wilden ze voorkomen dat de West-Indies een heel slecht rungemiddelde zouden krijgen. Australië is er bij gebaat dat West-Indië de volgende ronde haalt en niet Nieuw Zeeland. Australië verloor van Nieuw Zeeland, dat vandaag zijn laatste groepswedstrijd speelt tegen het zwakke Schotland. Bij plaatsing van Nieuw Zeeland zou Australië een slecht resultaat boeken in de Super Six.