Echo & The Bunnymen

De melancholie die spreekt uit de titel van de nieuwe cd van Echo & The Bunnymen What are you going to do with your life? klinkt ook door in de muziek. In de fragiele trompet aan het begin van Get in the car, in de beschouwelijke teksten, in het rustige tempo dat alle nummers tekent.

What are you going to do with your life? is de tweede cd van de herenigde Engelse groep Echo & The Bunnymen. Na de eerste, Evergreen uit 1997, is er wel iets veranderd. Het derde lid van de oorspronkelijke bezetting, bassist Les Pattinson, speelt nu nauwelijks nog mee en de brutale houding die vroeger de groep kenmerkte, is verdwenen. Echo is zijn grootspraak onderweg verloren maar heeft zijn broeïerige lage stem behouden.

Zanger Ian McCulloch zoekt naar tederheid en vindt berusting. Hij lijkt soms het hoofd in de schoot te leggen, maar weet toch steeds een sprankelend melodietje te bedenken, of een fraaie gitaarriff, die hem er weer bovenop helpt. Burt Bacharach komt langs in de vaak subtiel uitgewerkte arrangementen van de nummers. Glazige gitaarklanken, blazers en strijkers worden verweven tot nostalgische werkjes met behalve Burt Bacharach nog andere citaten uit het recente popverleden: zoals McCulloch die in de afsluiter Fools like us laat weten: `Time is on our side'.

Echo & The Bunnymen.What are you going to do with your life? (Warner 27195-2)

    • Hester Carvalho