Dokter Loes

Aan sommige mensen vertel je onbewust alles; dat merkte Loes Luca toen ze als taxichauffeuse de meest intieme details van mensen loskreeg en dat met een verborgen camera filmde. Een succesformule, en dus doet Luca het opnieuw, nu als schoolarts met een rijdende bus.

Kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool worden door Luca in haar bus `onderzocht'. Ze springen op en neer, ademen diep in en uit, zetten geen vraagtekens bij een schoolarts die de stethoscoop niet op het hart maar er naast zet - ,,Heb jij eigenlijk wel een hart?'' - en beantwoorden keurig alle vragen, hoe weinig deze ook met gezondheid te maken hebben.

Openhartig vertellen de `patiëntjes' over zichzelf en hun ouders. In aanwezigheid van dokter Loes lijken ze geen last te hebben van schaamte of door te hebben hoe schrijnend hun verhalen zijn.

Derrek vertelt zonder enige gene dat hij tot zijn tiende in bed plaste en als hij droog bleef van zijn ouders honderd gulden kreeg. Ook als hij een tijd niet op zijn nagels heeft gebeten, belonen zijn ouders hem met honderd gulden.

Hassam wordt regelmatig door zijn vader geslagen als hij stout is geweest of moet een bladzijde uit de Koran uit zijn hoofd leren. ,,Dan word ik rustiger'', meldt hij. Hij speelt zijn vader na. Tik op de hand. ,,Je moet leren.'' Nog een tik. ,,Niet goed, opnieuw.''

Het doet soms pijn naar de filmpjes te kijken. Beide jongens staan weliswaar onvoorwaardelijk achter hun ouders, maar wie beschermt hen tegen deze `dokter' die schaamteloos hun onboezemingen opneemt en uitzendt (met toestemming van de ouders) voor een miljoenenpubliek? Hen valt niets kwalijk te nemen; de dokter heeft een witte jas, stethoscoop, en doet weliswaar gekke proeven, maar een dokter is toch te vertrouwen?

Eindredacteur Sipke Dijkstra ziet geen probleem. ,,Van tevoren wordt de kinderen verteld dat ze worden onderzocht door iemand van een universiteit die onderzoek doet naar kinderen in Europa. Eenmaal in de bus wordt al snel duidelijk dat Loes geen gewone schooldokter is, ze geeft geen prikken en laat ze leuke dingen doen en praten.'' Dat het vertrouwelijke gesprek vervolgens wordt uitgezonden, horen de kinderen pas na de opname.

Dokter Loes, Ned.1, 20.58-21.28u.

    • Titia Ketelaar