Doden bij bestorming gekaapte bus

De kaping van een Griekse bus is zaterdag op bloedige wijze beëindigd door de Albanese politie. De kaper en een passagier zijn hierbij omgekomen.

De 25-jarige Albanees Flamur Pisli had de bus met negen inzittenden vrijdag gekaapt in Noord-Griekenland. Nadat de Griekse autoriteiten het geëiste losgeld van ruim 300.000 gulden hadden betaald, weigerde de kaper de gijzelaars vrij te laten. Wat volgde was een zeshonderd kilometer lange tocht van Griekenland naar Albanië. De bus werd op de voet gevolgd door Griekse politie-auto's en -bussen.

Eenmaal in Albanië werd de bus in de buurt van Elbasan bestormd door een Albanees politie-commando. Het is niet duidelijk of de kaper is neergeschoten of dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

In de verwarring die volgde werd per ongeluk een Griekse passagier doodgeschoten. De Albanese autoriteiten ontkennen dit overigens, maar een televisieploeg van Reuters zegt te beschikken over beelden waarop te zien is hoe de passagier wordt neergeschoten. In Griekenland is woedend gereageerd op de actie van de Albanese politie die volgens een Griekse minister ,,onverschilligheid jegens mensenlevens'' verried. Athene protesteerde officieel en kondigde zaterdag de vorming van een Grieks-Albanese commissie aan die de gang van zaken gaat onderzoeken. (AFP, Reuters)