Delft Instruments verpandt bezit

Het noodlijdende Delft Instruments (medische en industriële elektronica) heeft de banken drie bedrijfspanden, handelsvoorraden en vorderingen in onderpand gegeven om zich te verzekeren van krediet tot april volgend jaar.

De banken wilden de kredietkraan dichtdraaien nadat het vermogen van de Delftse onderneming vorig jaar door verliezen op een gevaarlijk dieptepunt was beland.

Begin dit jaar bestond nog maar 23,8 procent van het balanstotaal uit eigen vermogen. Worden de achtergestelde leningen daarbij opgeteld, dan komt het garantievermogen op 30 procent. Delft Instruments wil naar 35 procent.

Om uit de schulden te komen verkocht Delft Instruments vorige maand al zijn hoofdkantoor voor 7 miljoen gulden. De afgeslankte directie trekt in bij dochterondernemingen in Delft waar plaats vrij is gekomen.

Vorig jaar werd naar aanleiding van een slechte omzet in de eerste helft van 1998 al een reorganisatie doorgevoerd. Toen werden 140 van de 1200 werknemers ontslagen en de verlieslijdende fabriek Oldelft (röntgendiagnostiek) in Leeuwarden verkocht aan investeringsmaatschappij Manaus.

Ook zijn hele bedrijfsonderdelen van de hand gedaan. Financieel directeur M. Dekker is verder van plan onroerend goed in het buitenland te verkopen. Aan de dochterondernemingen worden bovendien hardere rendementseisen gesteld. Mede daardoor verwacht Delft Instruments dit jaar weer winst te maken.

Op de gewone bedrijfsuitoefening leed Delft Instruments vorig jaar een verlies van 6 miljoen gulden op een omzet van 380 miljoen gulden. In 1997 werd nog 14 miljoen gulden winst gemaakt.

De reorganisatiekosten (51 miljoen gulden) drukten het Delftse bedrijf, ondanks de opbrengst van verkoop van Enraf Nonius nog dieper in de rode cijfers. Hierdoor kwam het totale verlies over 1998 uit op 43 miljoen gulden.