De wereld draait niet zoals Venus het wil

Daar stond Barbara Schwartz, 2-6, 5-6 en 0-40 achter. Aan de andere kant van het net lachte Venus Williams haar superieure lachje. De 18-jarige Amerikaanse gold als de grote favoriete voor de eindoverwinning op Roland Garros, wat kon haar nog gebeuren? Nog één punt en dan zou de beste tennisster van de laatste maanden haar dertiende zege op rij boeken en zich plaatsen voor de kwartfinale.

Barbara Schwartz zag de smalende grijns van haar tegenstandster niet. Ook stond ze niet stil bij de drie matchpoints tegen haar. Ze was nog in de strijd en vocht, punt voor punt, voor haar laatste kans. Het geloof in eigen kunnen werd beloond. Met gedurfd spel werkte de Oostenrijkse eerst de matchpoints weg. Daarna won ze tiebreak en vervolgens zorgde ze gisteren voor de grootste verrassing van de zevende dag van de Open Franse kampioenschappen. Met 2-6, 7-6 en 6-3 schakelde ze Williams uit.

De eerstejaars professional uit Brunn am Gebirge was uitgeput na haar zevende duel in tien dagen. Om in Parijs mee te mogen doen moest de nummer 125 van de wereld drie kwalificatieduels winnen. Daarna blufte Schwartz in de eerste ronde de als dertiende geplaatste Dominique van Roost af. In de volgende ronden timmerde ze de Nederlandse Kristie Boogert en de Française Nathalie Dechy van de baan. En met haar zege op Williams verwierf Schwartz zich een plaats in de recordboeken: als eerste qualifier bereikte ze op Roland Garros de kwartfinale van het vrouwentoernooi.

De 20-jarige Oostenrijkse geldt als een buitenbeentje. Ze tennist al vanaf haar zesde, maar in tegenstelling tot de meeste topspeelsters heeft ze de middelbare school doorlopen. Pas vorig jaar gunde ze zich een kans in het profcircuit.

Het succes in Parijs kwam onverwacht. De namen van Schwartzs kersverse sponsors waren nog provisorisch op haar kleding aangebracht. Venus Williams kende ze alleen van televisie. En de boeken die ze in haar koffer had gestopt, had ze al lang uit. Op zo'n lang verblijf in Frankrijk had ze niet gerekend.

Ze leefde als in een droom, vertelde Schwartz na afloop. Ze was trots dat haar oudere zuster Gabi speciaal voor haar naar Parijs was gereisd. Ze begon nerveus en aan het eind van de eerste set voelde ze zich vermoeid. Maar voor 10.000 toeschouwers wilde ze niet afgaan. Ze probeerde in de tweede set zo aanvallend mogelijk te spelen. Vanaf de baseline zou ze het zeker van Williams verliezen. Haar strijdwijze had succes, zeker omdat Williams in het zicht van de zege overmoedig werd. In gedachten was de donkere Amerikaanse vermoedelijk al bezig met een kwartfinaleduel tegen de als eerste geplaatste Martina Hingis.

De afgelopen maanden was Williams vrijwel ongenaakbaar. Van haar laatste vijf toernooien won ze er vier, waaronder de prestigieuze graveltoernooien van Hamburg en Rome. In de nieuwsbrief die zij samen met haar zuster Serena uitgeeft, The Tennis Monthly Recap, gaf de oudste van de twee zusjes voor het toernooi hoog op van haar kansen. In haar artikel `The World according to Venus' schreef ze: ,,Vanzelfsprekend gaat Venus naar Parijs als een favoriet. En als de wereld draait zoals Venus het heeft gepland, kunt u al raden wie de kampioensschaal in handen krijgt.''

De loting in Parijs had ze nauwelijks bekeken. Afgelopen donderdag kwam ze er in een gesprek met haar zuster toevallig achter dat ze een dag later niet tegen Mary-Joe Fernandez moest spelen maar tegen de Australische Alicia Molik. In het speelschema had ze bij de verkeerde Williams gekeken.

Op de partij met Schwartz had ze zich ook niet voorbereid. Ze had geen informatie ingewonnen over haar linkshandige opponente en zelfs niet naar televisiebeelden gekeken van de haar onbekende Oostenrijkse. ,,Het is een mooie overwinning voor haar en ook voor Oostenrijk. Daar komt ze toch vandaan?'', complimenteerde Williams haar tegenstandster na afloop. Voor het eerst in zes grandslamtoernooien struikelde de trotse Amerikaanse al voor de kwartfinale.

Ze was door Schwartz verslagen met een van haar eigen wapens: kracht. Williams: ,,Dat ik toevallig sterk ben, wil niet zeggen dat een ander niet ook over een beetje kracht beschikt.'' De verliezer nam de nederlaag filosofisch op. ,,Er is geen reden om verdrietig of gedeprimeerd te worden. Deze nederlaag maakt maar een fractie van mijn leven uit.''

Voor Martina Hingis betekende de uitschakeling van Williams een opsteker. De Zwitserse nummer één vertelde gisteren na haar zege op de Roemeense Ruxandra Dragomir dat ze bevreesd was voor de gezusters Williams, die beiden in haar deel van het speelschema zaten.

Voor aanvang van het toernooi brandde Hingis daarom in Parijs een kaars in de Sacre Coeur. Of de Lieve Heer alstublieft rekening wilde houden met haar wensen. Voor haar duel morgen in de kwartfinale tegen Barbara Schwartz dacht Hingis het wel zonder hulp te kunnen stellen.

    • Arjen Ribbens