Bouterse eist aftreden van Wijdenbosch

President Jules Wijdenbosch kan morgen een motie verwachten van zijn eigen partij, de Nationale Democratische Partij (NDP), waarin zal worden gevraagd om zijn aftreden. Dat heeft NDP-voorzitter Desi Bouterse zaterdag gezegd.

Bouterse deed deze verassende aankondiging nadat hij was herkozen tot voorzitter van de NDP. Kort daarvoor had Wijdenbosch, die vrijdag zijn hele kabinet naar huis stuurde, op de televisie gezegd dat de grondwet geen ruimte biedt voor zijn aftreden of afzetting. De oppositie, verenigd in het Gestructureerd Samenwerkingsverband (GS), had eerder al een motie van wantrouwen tegen Wijdenbosch aangekondigd.

Bouterse kwam na zijn herverkiezing vrolijk dansend het podium op, waarna hij zijn oplossing voor de crisis presenteerde: ,,Wij moeten luisteren naar het volk. Daarom zeggen we: de NDP gaat een motie indienen om de president, de vice-president en de gehele regering te doen aftreden.'' Bouterse wil dat er nieuwe verkiezingen komen die door een nieuw te vormen regering moeten worden georganiseerd.

De algemene mening is dat Bouterse heeft getracht de oppositie, onder wier leiding al weken wordt gedemonstreerd, de wind uit de zeilen te nemen door ogenschijnlijk het volk gelijk te geven. In werkelijkheid probeert hij de NDP in het machtscentrum te houden, aldus politieke analisten.

De oppostie heeft evenwel redelijk positief gereageerd op de motie van Bouterse, die tot voor kort nog vond dat de regering tot 2001 moest aanblijven. Volgens Fred Derby, een van de voormannen van GS, erkent Bouterse eindelijk dat de regering het afgelopen jaar heeft gefaald en het parlement niet heeft gefunctioneerd.

Maar er is een fundamenteel verschil tussen de NDP-motie en die van het Gestructureerd Samenwerkingsverband. Het GS wil terstond een interim-regering voor een bepaalde periode om orde op zaken te stellen en de samenleving weer te harmoniseren. Bouterse wil geen interim-kabinet: hij wil dat Wijdenbosch met een nieuwe regering verkiezingen organiseert. De verkiezingen worden dan immers geleid door de NDP, waarvan de president nog steeds lid is.

Bovendien zijn alle districts-commissarissen lid van de NPD. Zij hebben alle voor verkiezingen benodigde infrastructuur in handen. GS-voorman Derby heeft geen vertrouwen in deze opzet.

De Surinaamse ex-president Ronald Venetiaan verklaarde gisteren in het Nederlandse tv-programma Buitenhof dat Bouterse geen kans maakt op het presidentschap in Suriname, als hij dat zou ambiëren. Hij zei verder te verwachten dat Wijdenbosch morgen geen gehoor zal geven aan de oproep om op te stappen. ,,Dat kan tot harde confrontaties leiden'', aldus Venetiaan.

    • Leo Morpurgo