Bolkestein aast openlijk op post in EU-commissie

Het nieuwe VVD-erelid Bolkestein heeft afgelopen weekeinde voor de eerste keer openlijk gezegd dat hij een post in de nieuwe Europese Commissie ambieert.

Bolkestein, die op 8 april door de VVD-fractie in de Tweede Kamer als Nederlands kandidaat werd genoemd, zei zaterdag voor de NOS-radio: ,,Als die bal mijn richting op rolt, zou ik daartegen geen nee zeggen''.

Bolkestein herinnerde er zaterdag aan dat hij vorig jaar, bij zijn afscheid als VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, al had gezegd beschikbaar te zijn voor ,,andere publieke functies''. In Den Haag geldt als een praktisch uitgemaakte zaak dat de VVD dit keer, voor het eerst, aan bod is om zo'n kandidaat voor de Europese Commissie te `leveren'.

Formeel benoemen de regeringen van de vijftien leden van de Europese Unie de voorzitter en de leden van de twintigkoppige Europese Commissie. Nu het Verdrag van Amsterdam in alle EU-landen geratificeerd is heeft het Europese Parlement, dat tussen 10 en 13 juni nieuw gekozen wordt, niet alleen een recht van toetsing van de nieuwe voorzitter, maar (indirect) ook van de samenstelling van diens Commissie. Het nieuwe Europese Parlement zal in september hoorzittingen houden met de kandidaten.

De Italiaanse oud-premier Prodi, eind maart op de EU-Top in Berlijn aangewezen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, is al begonnen met eerste consultaties van de regeringsleiders. Daarbij wil hij vertrouwelijk hun voorkeuren voor bepaalde posten horen en op termijn ook welke kandidaten zij daarvoor hebben. Minister-president Kok en Prodi hebben een paar weken geleden al zo'n eerste overlegronde gehad, waarover Kok geen inhoudelijke mededelingen wilde doen.

Pas nadat het nieuwe Europarlement 20 juli voor het eerst bijeen geweest is en zijn ,,interne zaken'' heeft geregeld (verkiezing van de EP-voorzitter en de parlementaire commissies), kan Prodi concreet gaan sonderen over de kandidaten en de portefeuilleverdeling. Dat gaat nauw luisteren, want na de parlementaire zomervakantie moet zijn gehele ingewikkelde legpuzzel immers niet alleen voor de EU-regeringen maar ook voor het Europees Parlement aanvaardbaar zijn.