Beursgang Agfa levert Bayer 3,7 mld op

Het Duitse chemieconcern Bayer houdt aan de beursgang van fotografiedochter Agfa-Gevaert 1,69 miljard euro (3,73 miljard gulden) over.

De prijs van de 77 miljoen te verkopen aandelen is vastgesteld op 22 euro per stuk. De aandelen krijgen notering op de beurzen van Frankfurt en Brussel. Voor België is het de grootste beursintroductie in de geschiedenis en voor Duitsland de op één na grootste, na die van Deutsche Telekom in 1996.

Beleggers konden de afgelopen twee weken inschrijven op 70 miljoen aandelen. Omdat de vraag aanzienlijk groter was dan het aanbod, is ook de `green shoe', een optie voor extra aandelen, toegewezen. Daarbij gaat het om 7 miljoen stukken.

Ongeveer de helft van de aandelen is verkocht aan particuliere beleggers in Duitsland en België. De rest gaat naar institutionele beleggers, voornamelijk in Europa maar voor een klein deel ook in de Verenigde Staten.

Van de in totaal 140 miljoen aandelen Agfa-Geveart is nu 55 procent verkocht. Bayer heeft nog 30 procent en het Belgische Gevaert NV bezit 15 procent. (ANP)