Angst voor interventies schraagt euro

Angst voor steunaankopen van de euro door het Europese Systeem van Centrale Banken heeft de koers van de Europese munt tegenover de Amerikaans dollar vanmorgen, na een week van verzwakking, gestabiliseerd.

Hoewel de aankomende president Welteke van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, gisteren zei dat dergelijke interventies niet helpen tijdens een neergaande trend van een munt, nam de valutahandel vanmorgen het zekere voor het onzekere. Welteke zei ook dat de eurokoers ,,nauwgezet moet worden gevolgd'', hetgeen op de valutamarkt werd opgevat als de bevestiging dat er een koers is waaronder de Bundesbank de euro liever niet ziet dalen. De zittende Bundesbank-president Tietmeyer zei vorige week ,,niet gelukkig'' te zijn met de eurokoers.

De euro, die sinds zijn invoering begin januari met ruim 12 procent is gedaald tegenover de dollar, noteerde vandaag rond het middaguur 1,0450 dollar. Vrijdagavond in New York werd nog een dieptepunt van 1,0395 dollar genoteerd. Een niveau van rond de 1,0350 circuleert als een `technische barrière' die, eenmaal gebroken, de euro verder omlaag kan sturen naar een koers van 1 op 1 tegen de dollar.

De handel keek vanmorgen ook vooruit naar uitspraken van de president van de Europese Centrale Bank, Duisenberg, die woensdag een persconferentie geeft na de vergadering van de raad van bestuur van de ECB.

De Europese Centrale Bank maakte vanmorgen bekend dat de groei van de geldhoeveelheid, de M3, in april is gedaald van 5,2 procent in maart naar 4,9 procent. Daarmee daalt de geldgroei verder naar de referentiewaarde van 4,5 procent die de ECB hanteert als een van de belangrijkste maatstaven voor het rentebeleid. Handelaren verwachtten vanmorgen niet dat de ECB woensdag de rente verlaagt.

Dit weekeinde kreeg de Europese munt verbale steun van Frankrijk en Duitsland tijdens een gezamenlijke top van de twee landen in het Franse Toulouse. De Duitse bondskanselier Schröder zei daar dat het besluit om Italië dit jaar een hogere begrotingstekort toe te staan ,,eenmalig'' is geweest. De concessie van de Europese ministers van Financiën aan Italië, dat dit jaar een tekort mag hebben van 2,4 procent in plaats van de toegezegde 2 procent, leidde vorige week tot de jongste val van de euro tegenover de dollar.

Samen met de Franse president Chirac en de Franse premier Jospin nam Schröder het op voor de euro, en tekende aan dat de periode van vijf maanden die de euro nu bestaat te kort is om conclusies te trekken.