`WEU moet snel opgaan in EU'

De Europese ministers van Defensie willen met grote vaart de problemen uit de weg ruimen die nu nog de opname van de defensieorganisatie West-Europese Unie in de Europese Unie in de weg staan. Ook de ministers van neutrale EU-lidstaten (Finland, Zweden, Oostenrijk en Ierland) die niet willen dat de EU door het opnemen van de WEU ook een militaire rol krijgt, hebben gisteren ingestemd met de oprichting van werkgroepen die oplossingen moeten zoeken die voor iedereen aanvaardbaar zijn.

Dit zei de Duitse minister van Defensie, Scharping, gisteren na afloop van informeel overleg van de ministers in Bonn. Ook de ministers van Europese landen die geen EU-lid zijn, maar wel tot de NAVO behoren waren aanwezig. Vorig najaar kwamen de EU-ministers voor het eerst informeel bijeen in Wenen.

De Nederlandse minister van Defensie, De Grave, dacht toen nog dat dit een eenmalige gebeurtenis zou zijn. Gisteren zei hij na afloop van de bespreking met twintig Europese collega's te verwachten dat de EU in de toekomst een raad van ministers van defensie zal krijgen, die net zoals nu andere raden van EU-ministers op hun gebied het Europese beleid zullen bepalen.

Minister Scharping zei te verwachten dat de staats- en regeringsleiders van de EU volgende week tijdens de top in Keulen het startsein zullen geven voor een ontwikkeling die zal leiden tot een Europese veiligheids- en defensie identiteit. Het is de bedoeling dat eind 2000, als Frankrijk tegelijkertijd voorzitter van de WEU en van de EU is, een besluit wordt genomen.