Walvisvangst blijft verboden

De Internationale Walvis Commissie heeft gisteren aan het slot van de walvisconferentie, die dit jaar werd gehouden op Grenada, besloten het dertien jaar oude verbod op commerciële walvisvangst te handhaven. Dit tot woede van landen als Japan en Noorwegen, die pleiten voor opheffing van het verbod op sommige soorten, die volgens hen niet langer in hun voortbestaan bedreigd worden. Japan en Noorwegen hebben de leden van de conferentie geprobeerd te overtuigen van het diervriendelijke karakter van nieuwe vangstmethodes. Voorstanders van de walvisvangst hebben gedreigd het besluit van de commissie in de toekomst te zullen negeren als er niet binnen enkele jaren een compromis wordt bereikt. De commissie dreigt ,,een vereniging van walvisliefhebbers'' te worden, aldus een van de voorstanders. Milieuorganisaties zijn blij met de beslissing. Ze spraken de hoop uit dat handhaving van het verbod op den duur een nekslag betekent voor de walvis-industrie, omdat landen andere voedselbronnen zoeken. Japan en Noorwegen willen de zaak volgend jaar aan de CITES, de VN-organisatie voor handel in bedriegde diersoorten. (AP)