Truc met de bril

Tweede Pinksterdag, Hotel Newport in Huizen, de finale van het ING Bank Topcircuit. Met nog tien spellen te gaan lijkt er voor Ed Hoogenkamp en Louk Verhees jr. geen vuiltje aan de lucht. Het paar heeft een ruime voorsprong genomen op een pelotonnetje van zes achtervolgers. Toch zal in de laatste ronde het noodlot toeslaan voor de Leienaren. Zij gaan onderuit tegen de soms geniaal spelende Amsterdammers Roald Ramer en Gert-Jan Paulissen. Tegelijkertijd zijn Wubbo de Boer en Bauke Muller (twee voormalige wereldkampioenen) Willem Gosschalk en Bas de Bruijn aan het afslachten. Als ook de concurrenten Berry Westra en Enri Leufkens tegen een kleine nederlaag aanlopen, verschijnt deze eindstand: 1. De Boer-Muller, 2. Hoogenkamp-Verhees en 3. Paulissen-Ramer. Aan deze ING finale deden 16 paren mee. Zij hadden zich gekwalificeerd via vier voorronden. Wat opviel, was de deelname in dit selecte gezelschap door twee vrouwenparen: Bep Vriend-Marijke van der Pas en Anneke Simons-Jet Pasmans. Zij eindigden respectievelijk als 13e en 15e. Dat is, in het door mannen gedomineerde topbridge, een uitstekende prestatie.

Uiteraard zal bondscoach Erik Kirchhoff met genoegen de overwinning van De Boer-Muller hebben begroet. Misschien ziet hij, tijdens het EK dat volgende maand in Malta wordt gehouden, zich genoodzaakt sterk op dit paar te leunen. Want Bart Nab en Huub Bertens, die in Malta hun debuut maken in het Nederlands team, lijken nog niet in de vorm van hun leven. Zij stelden in Huizen diep teleur met een plaats onder het gemiddelde. De finale van het ING kenmerkte zich door vele levendige spellen. Brilliancies en blunders volgden elkaar in ijltempo op. Elfhonderdjes of erger na belachelijke biedmisverstanden, waren niet van de lucht. Gelukkig was het aantal fraaie spellen in de meerderheid.

Dit spel is uit de laatste ronde. NZ kunnen 4♡ maken mits je de goede schoppenbeslissing neemt of op ♦H durft te snijden om daarna een zwarte loser weg te gooien op ♦A. De hartenmanche werd aan bijna alle tafels gemaakt. Hoogenkamp-Verhees boden 1♦ - 4♡. Net op het moment dat west, Roald Ramer, moest uitkomen gebeurde er iets merkwaardigs. Uit het montuur van zijn bril raakte het linkerglas los en viel op de grond. Grote consternatie: glas weg, schroefje kwijt, schroevendraaier gezocht. Een tip voor u, lezer. Als je niet weet wat je moet starten, laat dan eerst per ongeluk wat op de grond vallen, een ballpoint bijvoorbeeld of een propje papier. Stomerijkosten daargelaten, komen een kopje koffie of een volle asbak nog meer in aanmerking. Hoe groter de consternatie, des te meer je er wat aan hebt. Zeker als de leider van het hulpvaardige soort is en vooroverbuigend zich in zijn kaart laat kijken. Maar laat hem niet al te beleefd worden. Zorg er voor dat je zelf onder tafel duikt om op te ruimen, want ook daar valt veel te zien. De briltruc bleek te werken, want even later startte Ramer met ♠9! Een start onder een aas tegen een hoog troefcontract is in geen enkel leerboek terug te vinden. Geen wonder dat de leider het in slag één al fout deed. Oost nam de op tafel bijgespeelde tien met de vrouw en speelde klaveren door de heer van zuid: 4♡ -1. Deze manoeuvre kostte Ed Hoogenkamp en Louk Verhees de eindoverwinning en maakte een verschil uit van een slordige vijfeneenhalfduizend gulden. De match werd op rama uitgezonden. De videobeelden wezen uit dat Ramer toch niet onder tafel is geweest. Dat zou betekenen dat hij autonoom de bril(jante) uitkomst had uitgedacht. Het zou me niets verbazen. Hij is er goed genoeg voor. Ook zonder bril.

Wubbo de Boer en Bauke Muller spelen zeer solide bridge. Het paar ontmoet zelden calamiteiten in het bieden. In combinatie met hun verzorgde af- en tegenspel komen ze in lange wedstrijden altijd bovendrijven. De finale van 150 spellen bewees dat eens te meer. Karakteristiek is de volgende hand, waar een aantal paren problemen mee hadden:

Twee van de acht NZ paren zaten in slems die down gingen (6SA en 6♣) en twee andere kwamen niet hoger dan 3SA. Muller-De Boer zaten in 6♦, met hen drie andere paren. Wubbo de Boer (noord) bewees dat het contract bestand was tegen het fout zitten van ♠H en een 4-1 zitsel in troef. Hij nam de klaverenstart op tafel, sloeg ♦V en ♦B, incasseerde drie hoge hartens en gooide op tafel een klaveren weg. Hij troefde de vierde harten met ♦10, trok met ♦A en ♦H de laatste troeven, terwijl hij in zuid nog een klaveren afgooide. Op dit moment hebben alle vier de spelers alleen nog maar zwarte kaarten over. De Boer sloeg ♠A en speelde ♠V. De verdediging maakte ♠H, maar de leider had de rest.

    • Jan van Cleeff