Topcricketer Ntini veroordeeld tot zes jaar in gevangenis

Topcricketer Makhaya Ntini is gisteren door de rechtbank van East London tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld. Hij verkrachtte vorig jaar december op een cricketveld een studente. Ntini (22) was aanvankelijk de enige zwarte speler in de WK-selectie van Zuid-Afrika. Hij werd meteen uit de ploeg gezet nadat hij in april in staat van beschuldiging was gesteld. Zijn loopbaan lijkt voorbij na deze uitspraak. Voor de rechtzaal juichtten ongeveer 200 fans Ntini bij zijn aankomst toe. Zuid-Afrika is tijdens het WK, dat al twee weken bezig is, nog ongeslagen en wordt als de grote favoriet beschouwd.

Ook Pakistan verloor nog geen wedstrijd. De Aziatische ploeg versloeg gisteren in Derby Nieuw Zeeland met 62 runs. Daardoor is Pakistan zeker van een plaats in de volgende ronde, de Super Six. Duizenden fans vierden dat succes uitbundig. Pakistan kwam battend uit op een fraaie 270 runs. Inzamam-ul-Haq was de topscorer met 73 not out in 61 ballen. Nieuw Zeeland wist daarna niet in de buurt van de Pakistaanse score te komen: 207 voor 8.

De Nieuwzeelandse openingsmannen Astle (0) en Horne (1) werden allebei snel uitgeschakeld door bowler Shoaib Akhtar. Wicketkeeper Moin Khan zorgde voor beide vangballen. Alleen aanvoerder Stephen Fleming had met 69 runs een echt hoog totaal. ,,Pakistan blaakt van zelfvertrouwen en is gevaarlijk voor elke tegenstander'', oordeelde Fleming na afloop. Zijn Pakistaanse collega Wasim Akram wenste het optimisme over zijn ploeg niet te temperen. ,,We worden met de wedstrijd beter en gaan vol voor de wereldtitel.''

West-Indië, dat dit weekeinde nog om een plaats bij de laatste zes moet strijden, heeft voor de rest van het WK Viv Richards als coach aangesteld. De legendarische oud-international vervangt Malcolm Marshall die vorige week een maagoperatie onderging en nog zeker een week in het ziekenhuis in Birmingham moet verblijven.