The Quick and the Dead

De held stapt The Quick and the Dead binnen zoals de liefhebber van westerns dat graag ziet: door het tegenlicht zijn aanvankelijk slechts zijn contouren te zien.

Dan rijdt de op wraak beluste gunslinger, sigaret in een mondhoek, het door een bad guy geterroriseerde stadje binnen. De in lijkkisten grossierende timmerman schat alvast de lengte van de held. Dat wordt schieten!

Maar er is een belangrijk verschil. In deze film wordt de held niet gespeeld door Clint Eastwood, maar door Sharon Stone.

Ze kijkt af en toe als Eastwoord en ze schiet minstens zo superieur als Eastwood, maar voor de rest loopt ze erbij als een van de meest gesoigneerde westernhelden uit de filmgeschiedenis. Een raar gezicht.

Regisseur Sam Raimi (o.a. Evil Dead, Darkman en A Simple Plan) heeft van The Quick and the Dead een zwart-komische hommage willen maken aan de western in het algemeen en de spaghetti-western in het bijzonder, met name die van Sergio Leone.

Hij dikt talloze western-clichés nog eens extra aan en knipoogt naar menig genreklassieker, Once Upon a Time in the West voorop. Maar een parodie mocht het ook weer niet worden.

In het door Sharon Stone betreden stadje is het aan de lopende band High Noon. Zestien gunmen, onder wie Leonardo DiCaprio als de kid, hebben zich er aangemeld voor een door bad guy Gene Hackman georganiseerde shoot-out-competitie. Als ongewassen hyena's plegen de toeschouwers zich na afloop van elke ronde te ontfermen over de doodgeschoten verliezers.

Af en toe, op kwetsbare momenten van bezinning, beziet Stone deze wrede westerntaferelen vol afgrijzen. Maar zij staat haar mannetje.

En tenslotte kan ze, terwijl ze het stadje uitrijdt, tevreden vaststellen: ,,The law has come back to town''.

The Quick and the Dead (Sam Raimi, 1995, VS), Net5, zaterdag, 22.00-23.55u.

    • Alex de Ronde