Solana kandidaat voor `buitenlands gezicht' EU

De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, maakt de grootste kans om de buitenlandse vertegenwoordiger van de Europese Unie te worden. Dat zegt een hoge diplomaat in Brussel. ,,Een grote meerderheid is voor Solana'', aldus de diplomaat. De buitenlandse vertegenwoordiger moet de EU in gezicht geven in het buitenlands beleid. Solana heeft altijd gezegd het te druk te hebben met zijn huidige functie om zich te kunnen bezighouden met de vraag wat hij daarna gaat doen. Maar zijn termijn bij de NAVO loopt eind dit jaar af. Op de Europese top volgende week in Keulen moet besloten worden over de vraag wie buitenlands vertegenwoordiger van de Europese Unie wordt. Neutrale landen als Finland zijn nog terughoudend ten aanzien van de huidige NAVO-baas. Spanje heeft formeel Carlos Westendorp, de internationale gezant voor Bosnië, kandidaat gesteld voor de nieuwe functie. Maar de overige lidstaten lopen daar niet warm voor. ,,Hij wordt niet gezien als het gezicht van de EU'', aldus de diplomaat. Daarom heeft Spanje nu Solana naar voren geschoven. Ook Nederland heeft informeel een kandidaat voor de post: huidig Europees Commissaris Hans van den Broek.