Russische vice-premier na drie dagen alweer ontslagen

Ruslands bekwame minister van Financien, de 36-jarige Michael Zadornov, is vrijdag onverwacht uit de regering gezet, 72 uur nadat hij was bevorderd tot ,,eerste vice-premier''. Zijn val lijkt het resultaat van Kremlin-intriges om de macht.

Zichtbaar aangeslagen verscheen Zadornov vrijdag in het tv-programma Held van de Dag. Op de vraag of hij ,,de logica van de president'' kon volgen antwoordde hij: ,,Ik niet. Maar mijn vrouw zegt dat het met het jaargetijde te maken heeft: telkens als het lente wordt vallen er ontslagen.''

Premier Sergej Stepasjin, amper een week in functie, achtte de in het Westen gewaardeerde Zadornov onmisbaar om de broodnodige IMF-miljarden los te praten. ,,Dit is een enorme terugslag voor de Russische relatie met het IMF'', aldus de liberale politicus Grigori Javlinski, een partijgenoot en vriend van Zadornov. ,,Het bewijst bovendien dat de premier geen controle heeft over de benoeming van zijn eigen ministers, maar dat er achter de schermen een poppenspeler aan het werk is.''

Steeds meer Kremlin-watchers krijgen de indruk dat de 69-jarige Jeltsin geestelijk in de war is. Zijn dochter Tatjana zou bij het ondertekenen van oekazen zijn hand vasthouden, volgens het avondnieuws van de zender NTV, in opdracht van de magnaat en intrigant Boris Berezovski. ,,Het cynisme regeert in Rusland', aldus de nieuwslezer. ,,De tycoons hebben de regering geprivatiseerd''.

Premier Stepasjin, nota bene binnengehaald als ,,sterke man'', bleek deze week niet opgewassen tegen zijn andere ,,eerste vice-premier'', Nikolaj Aksionenko. Als stroman van de oligarch Berezovski, die een indrukwekkende comeback doormaakt nadat zijn zakenimperium bijna door ex-premier Primakov was genekt, gedraagt deze vroegere Spoorwegminister zich als de feitelijke regeringsleider. Jeltsins vroegere stafchef Anatoli Tsjoebais, tevens een gezworen vijand van Berezovski, lobbyde deze week voor uitgebreide bevoegdheden voor zijn man, Michael Zadornov.