Referendumdebat 2

Ik kan me goed voorstellen dat D66 samen met de PvdA en de VVD de coalitie voortzet en deze kabinetsperiode tot een goed einde brengt. Daartoe dient er echter voor D66 uitzicht op een realisatie van het correctief referendum te bestaan.

Om uit de ontstane impasse te geraken zou ik me kunnen voorstellen dat in een bijgesteld regeerakkoord het houden van een consultatief referendum mogelijk wordt gemaakt.

Na aanvaarding van het desbetreffende wetsvoorstel dient dan zo spoedig mogelijk een consultatief referendum te worden uitgeschreven waarin de kiezers zich kunnen uitspreken over de wenselijkheid van een correctief referendum. Als de uitslag daarvan bevestigend is, wordt wederom een grondwetswijziging op gang gebracht.

Het komt mij voor dat niet alleen de coalitiegenoten maar ook leden van de oppositie zich in zo'n gefaseerde invoering van het correctieve referendum kunnen vinden, juist omdat de kiezer zich tussentijds over het houden daarvan kan uitspreken.

Bij de uitvoering van dit voorstel wordt het bestaande regeerakkoord zo min mogelijk aangetast en blijft de geloofwaardigheid van de coalitie en de deelnemende partijen behouden.

Bovendien beschikken we dan binnen korte tijd weer over een missionair kabinet en wordt bij de kiezers het onbegrip voor de noodzaak van nieuwe verkiezingen weggenomen.

    • Pieter Ullersma