President ontslaat Surinaams kabinet

De Surinaamse president Jules Wijdenbosch heeft gisteren al zijn ministers naar huis gestuurd. Zelf wil hij aanblijven en overleg plegen om ,,het vacuüm op het hoogste niveau van de staat te vullen''.

De mededeling heeft slechts tot hoongelach geleid onder de organisatoren van de massabetogingen tegen zijn bewind. Zij eisen het aftreden van Wijdenbosch en de vorming van een zakenkabinet om orde op zaken te stellen en nieuwe verkiezingen voor te bereiden. Gisteren trokken weer tienduizenden betogers door Paramaribo om die eisen kracht bij te zetten.

Wijdenbosch liet in een radiotoespraak weten ,,constitutioneel overleg'' te gaan voeren om een nieuw kabinet te vormen, dat zou gaan regeren op basis van zijn nogal onduidelijke programma `Pragmatisme in Realiteit'. Naast hem blijft alleen vice-president Pretaap Radhakishun op zijn post.

Wijdenbosch wentelde de schuld voor de gestegen prijzen en de economische chaos af op het bedrijfsleven. Dat zou zich schuldig maken aan prijsopdrijving. Wijdenbosch kondigde aan zelf buurtwinkeltjes op te zullen richten waar eerste levenbehoeften tegen sterk gereduceerde prijzen worden verkocht. Verder beloofde hij scherpe prijscontroles.

Wijdenbosch wijdde in zijn toespraak geen woord aan de betogingen tegen zijn bewind, behalve dat er ,,maatschappelijke uitingen'' waren die ,,verontrustende vormen hadden aangenomen''.

Vakbondsleider Fred Derby, een van de leiders van het Gestructureerde Samenwerkingsverband dat de betogingen tegen Wijdenbosch coördineert, liet gisteren weten dat de tijd voorbij is om met de president over zijn beleid te praten. Met minder dan zijn vertrek neemt Derby geen genoegen. Derby zei te hebben gehoord dat ook de coalitiepartijen van de regering-Wijdenbosch hem nu hebben gevraagd op te stappen. De partijen hebben gisteren overleg gevoerd met Desi Bouterse, leider van de NDP, waarvan ook Wijdenbosch lid is. Bouterse leeft al geruime tijd in onmin met Wijdenbosch. Hij werd vorige maand ontslagen als adviseur van staat. Dit weekeinde houdt de NDP een vergadering, waarbij Bouterse naar verwachting wordt herkozen als partijleider.

Dinsdag vergadert de Nationale Assemblée en zal een motie van wantrouwen tegen Wijdenbosch worden ingediend. Met een eenvoudige meerderheid kan hij worden afgezet. Dat gebeurt als drie coalitie-parlementariërs met de oppositie meestemmen.

In Suriname is enige paniek ontstaan door de sluiting van vliegveld Zanderij als gevolg van de staking van zowel de brandweer als de douane. Daardoor bereiken voedselpaketten uit Nederland het land niet meer. Tot zover onze correspondent.

Premier Kok zei gisteren na afloop van het kabinetsberaad zich grote zorgen te maken over de situatie in Suriname. Het kabinet ,,sluit zich niet af voor verder nadenken'' over de situatie in Suriname, aldus Kok. (ANP)

    • Leo Morpurgo