Plots vertrek minister Cuba

De Cubaanse president Fidel Castro heeft Felipe Perez Roque benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgt Roberto Robaina op, die lange tijd werd beschouwd als mogelijke opvolger van Castro. Het besluit komt onverwacht. Een verklaring in de staatskrant Granma geeft als reden de ,,gespannen internationale situatie''. Robaina kondigde op donderdag nog een rondreis aan langs Venezuela, Panama en Haiti. Het is niet duidelijk of de ministerswisseling ook betekent dat Robaina uit de gratie is geraakt, daarvoor is hij volgens velen voor Castro te belangrijk. De 34-jarige `Felepito', zoals Perez Roque door Castro wordt genoemd, geldt sinds zijn verkiezing in het Centraal Comité van de Communistische Partij in 1991 als een vertrouweling van Castro. De voormalige studentenleider werd bij zijn aantreden nog beschouwd als een voorstander van vernieuwing binnen de partij, maar ontpopte zich al snel als een steunpilaar van Castro, zoals ook blijkt uit de officiële verklaring bij de benoeming Perez Roque. Daarin wordt hij beschreven als iemand die ,,als weinig anderen vertrouwd is met de ideeën en het denken van Castro''. Volgens analisten is de ministerswisseling het gevolg van het dit jaar geleidelijk weer verzwakte internationale aanzien van Cuba, dat sterk was verbeterd na het historisch paus-bezoek van vorig jaar. (Reuters, AFP)