Pakistan wil VN-gezant voor Kashmir

Premier Nawaz Sharif van Pakistan heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd om een speciale gezant voor Kashmir. Ook heeft Sharif gevraagd om uitbreiding van het aantal VN-waarnemers in de regio.

India heeft terughoudend gereageerd op het voorstel. Premier Sharif heeft gisteravond in Karachi gezegd dat hij eerder op de dag voor het eerst sinds de Indiase luchtaanvallen telefonisch contact heeft gehad met zijn Indiase ambtgenoot, Vajpayee. Of beide premiers tot afspraken zijn gekomen, werd niet bekend. Volgens Sharif was Vajpayee het met hem eens dat de kwestie-Kashmir alleen door middel van gesprekken tussen India en Pakistan kan worden opgelost. Sharif, die in Karachi een menigte toesprak ter herdenking van de eerste verjaardag van Pakistans eerste kernproeven, zei dat Pakistan niet zou aarzelen om elk Indiaas gevechtsvliegtuig uit de lucht te halen dat de Pakistaanse luchtruim zou schenden.

Het Pakistaanse leger, en niet de regering in Islamabad, zit volgens India achter de infiltratie van ruim zeshonderd guerrilla's in het Indiase deel van Kashmir. Dat heeft de Indiase minister van Defensie, George Fernandes, gisteren gezegd nadat de Indiase luchtmacht voor de derde achtereenvolgende dag luchtaanvallen had uitgevoerd op de stellingen van de ,,Pakistaanse en Afghaanse infiltranten'.

India heeft al eerder gesuggereerd dat het Pakistaanse leger regelmatig onafhankelijk opereert van de civiele autoriteiten. In Islamabad zei de Pakistaanse minister van Informatie, Mushahid Hussain, dat de guerrilla's islamitische opstandelingen uit het Indiase deel van Kashmir zijn.

De spanningen tussen India en Pakistan bouwden zich gisteren verder op nadat een MI-17-gevechtshelikopter van de Indiase luchtmacht uit de lucht was geschoten in de buurt van het plaatsje Dras, vlak bij de bestandslijn Pakistan in Kashmir. Volgens New Delhi heeft het Indiase leger inmiddels een aanzienlijk deel van het gebied heroverd dat de infiltranten sinds het begin van de maand hadden bezet. India erkende dat tijdens die luchtacties een helikopter verloren ging.

Een woordvoerder van de Pakistaanse regering waarschuwde India eerder op de dag dat de Indiase luchtaanvallen in Kashmir niet alleen een gevaar zijn voor de regionale stabiliteit, ,,maar ook voor de wereldvrede'. ,,Twee nucleaire machten', aldus de woordvoerder, ,,moeten geen confrontaties met elkaar zoeken'.

    • Rob Schoof