Oltmans ontvangt Olympic Order voor hockeyprestaties

De hockeybond heeft gisteravond in Rotterdam officieel afscheid genomen van oud-bondscoach Roelant Oltmans. De huidige voetbaldirecteur van het gedegradeerde NAC kreeg uit handen van KNHB-voorzitter André Bolhuis de hoge Olympic Order. Oltmans is de meest succesvolle coach uit de Nederlandse hockeygeschiedenis. Hij werd zowel met de mannen als de vrouwen wereldkampioen en won in 1996 in Atlanta met de mannenploeg de olympische titel.

De ceremonie vond plaats na de oefenwedstrijd van Nederland tegen Engeland. De thuisploeg won met 3-2. Morgen treffen beide landen elkaar wederom in Rotterdam. De duels gelden als voorbereiding op het toernooi om de Champions Trophy, dat 10 juni in het Australische Brisbane begint.

Opvallend was dat bij Oranje Remco van Wijk meedeed. De aanvaller van landskampioen Bloemendaal is snel hersteld van de zware hamstringblessure die hij twee weken geleden tijdens de finale van de playoffs in de hoofdklasse opliep. Van Wijk werd na de interland gehuldigd als beste speler van de competitie. Bij de vrouwen was dat Carole Thate, de aanvoerster van de Nederlandse ploeg. De twee werden in de verkiezing door de spelers zelf gekozen.

Van Wijk maakte gisteravond tegen Engeland op fraaie wijze het tweede doelpunt van Oranje. Dat gebeurde na rust. In de eerste helft vertoonde het Nederlandse spel weinig samenhang. De ploeg van bondscoach Maurits Hendriks kwam toch op voorsprong door een benutte strafcorner van Bram Lomans. Doelman Guus Vogels en verdediger Peter Windt voorkwamen daarna de gelijkmaker. Na de 3-0 van Teun de Nooijer wisten de Engelsen, vorig jaar zesde bij het WK in Utrecht, nog wel twee keer te scoren. Russell Garcia (ex-HDM) benutte de eerste strafcorner van Engeland en ook specialist Calum Giles (ex-Laren en KZ) had vlak voor tijd succes.