Nauwelijks vooruitgang in Belgrado

De Joegoslavische regering heeft gisteren na een negen uur durend gesprek tussen president Miloševic en de Russische gezant Tsjernomyrdin laten weten in te stemmen met de ,,algemene principes'' van het akkoord van de G-8 landen eerder deze maand.

Tsjernomyrdin betoonde zich ,,zeer tevreden'' over zijn vorderingen in Belgrado. De Joegoslavische toezegging betekent evenwel weinig, want op het cruciale punt, de aanwezig van een gewapende vredesmacht in Kosovo, zijn Rusland en de NAVO het niet eens.

De Russische premier Sergei Stepasjin zei gisteren dat de Russische rol in de Kosovo-crisis afhing van het succes de huidige gesprekken in Belgrado. In Westerse hoofdsteden wordt gespeculeerd dat Rusland nog maar weinig heil ziet in bemiddeling. Die indruk is ook gewekt door een opiniestuk dat Tsjernomyrdin donderdag aanbood aan The Washington Post. Hij kondigde daarin aan dat Rusland geen rol meer ziet in Kosovo als de NAVO doorgaat met bombarderen. Kosovo noemde Tsjernomyrdin een interne aangelegenheid, de NAVO-interventie vergeleek hij met de onderdrukking van de Praagse lente in 1968.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott, die in Moskou vruchteloos onderhandelde over Kosovo, noemde die vergelijking gisteren ,,absurd''. ,,Ik heb deze week te maken gehad met de heer Tsjernomyrdin in een diplomatieke en in een journalistieke hoedanigheid. Ik prefeer hem in zijn diplomatieke hoedanigheid.''

De NAVO concentreerde gisteren de bombardementen op het elektriciteitsnet en televisiezenders in Joegoslavië. Belgrado en grote delen van Servië zaten weer zonder stroom en water. Donderdag en vrijdag werden 792 vluchten uitgevoerd, waaronder 310 bombardementsmissies en 92 aanvallen op de luchtverdediging. Aan de grens met Kosovo hield het Albanese leger manoeuvres. In Bosnië staken Joegoslavische troepen woensdag de grens over en arresteerden zes soldaten van de NAVO-vredesmacht SFOR. Ze werden na ondervraging en lichte mishandeling vrijgelaten.

Macedonië heeft gisteren laten weten geld te verwachten in ruil voor instemming met de uitbreiding van de NAVO-troepenmacht KFOR.

(AFP, Ap, Reuters)