LAMSBOUTPLAKKEN MET TIJM-MOSTERDKORST

Ik durf haast niet hardop te zeggen dat de tijd nadert voor barbecuen en eten in de openlucht. De afgelopen paar jaar zijn niet echt geweldig geweest voor deze activiteiten en ik wil er niet van beschuldigd worden dat ik het lot tart. Maar stel je voor dat wij ooit een echt mooie warme dag krijgen en dat die ook toevallig in een weekend valt (wonderbaarlijk!). U heeft een zak houtskool in voorraad, of in het geval dat u een gasbarbecue hebt, een volle gastank. Ren naar de slager en vraag hem om wat lamsboutplakken, dik gesneden graag, leg ze in de eenvoudige marinade die hieronder wordt beschreven, zet wat bier en witte wijn klaar in de koelkast en stel alle werkzaamheden die u zich nog had voorgenomen maar uit. Knip dit recept uit ter voorbereiding op een hele mooie, warme lente en zomer.

Adendorffs goede daad heeft alles te maken met de erfenis van de apartheid, vertelt hij in het bouwkantoortje dat uitkijkt over de tweede nieuwe 'buitenwijk' van Soekmekaar. ''Veel landarbeiders wonen ver weg in die voormalige thuislanden. Vaak moeten ze om vier, vijf uur opstaan om te reizen en zijn ze al moe voor ze aan het werk kunnen. Als die mensen bij het dorp wonen, is dat voor iedereen - de boer én zijn werknemers - alleen maar beter.''

    • Kim Maclean