Haringseizoen breekt aan

Komende week ligt de nieuwe haring in de winkels. Daarmee is het seizoen van de haringconsumptie geopend. Nederlanders consumeren de meeste haring in de maanden april, mei en juni: 18 procent van alle kilo's verorberde vis en schaal- en schelpdieren. Het marktaandeel van mosselen en garnalen is in dat kwartaal het kleinst: 9,2 procent. In de rest van het jaar - als de `r' in de maand zit - domineren garnalen en vooral mosselen. De top ligt in de zomermaanden, als schaal- en schelpdieren goed zijn voor 36,5 procent van de totale visconsumptie (in kilogrammen). In guldens is hun aandeel kleiner; mosselen en garnalen zijn relatief goedkoop.

Supermarkten worden belangrijker als afzetkanaal van vis; hun marktaandeel lag vorig kwartaal op 40 procent. Dat ging ten koste van de ambulante vishandel (35 procent vorig jaar) en de visspeciaalzaak (24 procent).

Arlen Poort

    • Arlen Poort