Fries aangehouden voor moord Vaatstra

Een 32-jarige inwoner van Zwaagwesteinde is gisteren in zijn woning aangehouden op verdenking van de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Hij heeft nog geen bekentenis afgelegd.

De scholiere werd in de vroege ochtend van 1 mei door snijwonden in haar hals om het leven gebracht in een weiland in Veenklooster. Ze was uitgeweest in Kollum en fietste vanaf Veenklooster alleen terug naar haar woonplaats Zwaagwesteinde. In de woning van de verdachte is huiszoeking verricht.

Op grond waarvan de man is aangehouden wil de Leeuwarder officier van justitie M. H. Severein in het belang van het onderzoek niet kwijt. ,,Het politieonderzoek leverde de verdenking tegen deze man op. Er is een redelijk vermoeden dat hij betrokken is bij de moord. We willen hem nu eerst met die verdenking confronteren en hopen zo snel mogelijk helderheid te krijgen.''

Severein beklemtoont dat de verdachte een autochtoon is en geen asielzoeker. ,,Het is een in Friesland gesettelde man met de Nederlandse nationaliteit.'' In Zwaagwesteinde gingen geruchten dat de dader afkomstig zou zijn uit het asielzoekerscentrum in het nabijgelegen Kollum. Daar werd enkele weken geleden extra bewaking ingesteld. In Buitenpost stonden 24 ME'ers paraat die konden ingrijpen, als de zaak zou escaleren.

Op 7 mei werd in Zwaagwesteinde een stille tocht gehouden waaraan meer dan 15.000 mensen deelnamen.