Een blikje Flipper

Deze keer twijfelde ik tussen een bespreking van het Eurosongfestival en een documentaire over dolfijnen. Ik koos voor de dolfijnen, omdat je je bij hen tenminste nog kunt afvragen of er echt intelligente boodschappen verborgen zitten in de tonen die zij voortbrengen. Toch komt de enige verstandige uitspraak dit weekeinde van de Nederlandse festivaldeelneemster met haar noodkreet `Give me one good reason'. Die vraag zal zaterdagavond door miljoenen hoofden spoken als de beelden uit Jeruzalem op ons scherm verschijnen. Why? Pourquoi? Lama?

Misschien dat de dolfijnen het weten, want de aflevering van Natural Neighbours wekt de indruk dat ze over behoorlijke wat gaven beschikken. Zelfs de wetenschappers die sporadisch opduiken tussen de Born Again Dolphindreamers spreken in termen van ,,higher intelligence en they're checking us out''. Je gaat bijna denken dat het intelligente leven dat men constant in het heelal zoekt zich al die tijd al onder water verborgen houdt. Wat een lol moeten ze hebben met die supertelescopen gericht op de sterren, terwijl ergens in een achterkamertje een herhaling van Flipper te zien is.

Voor de stelling dat een dolfijn een hoger IQ heeft dan een ongeopend blikje tonijn wordt geen enkel bewijs aangedragen. Je wordt slechts overvoerd met beelden van zweverige types die niet het licht maar de Dolfijn gezien hebben. Ze snorkelen zich suf tussen de fraaie beesten die zich nooit iets aan lijken te trekken van hun aanbidders. Toch voelen die het contact, wisselen ditjes en datjes uit en verlaten als herboren het water. ,,Ze geven onvoorwaardelijke liefde, ze discrimineren niet. Ik moet ze drie dagen per week zien.'' De mooiste opmerking komt van de vrouw die van haar man met de dolfijnen moest zwemmen. ,,Ik was een hele maand in een prima stemming, hij genoot ervan.''

Natuurlijk moet je iedereen zijn lol gunnen zolang ze niemand lastig vallen, maar na twintig minuten dolfijnaanbidding begon ik tegen mijn tv te praten. Je hoeft toch geen Nobelprijswinnende dolfijn te zijn om te begrijpen dat je ver uit de buurt van Didgeridoospelers moet blijven? Niet mee praten! Weg bij haar! Je komt er nooit meer van af!

Wanhopig smeekte ik ze een van de Dolfijnfundementalisten als een ware Jaws te verorberen. Dolphin Dreaming levert zo het ultieme bewijs dat niet alleen geweldadige films agressiviteit in de samenleving aanmoedigen. Ik raad u aan zondagavond uw vissen binnen houden.

Mensen en dieren: Dolphin dreams, RTL4, 19.00-19.30u.