De rechterschoen van Sotomayor.

De Prins van de grote hoogte, wordt Javier Sotomayor in Cuba genoemd. Sinds hij in 1992 op de Olympische Spelen in Barcelona de gouden medaille bij het hoogspringen won, leeft Sotomayor in luxe in een diplomaten van de hoofdstad Havana. Fidel Castro pronkt graag met de stijlvolle atleet. Sotomayor staat net als hardloper Juantorena, hardloopster Quirot, de volleyballers, de honkballers en de bokser immers model voor het succesvolle sportsysteem van Cuba. Stijlvollle sportmensen zijn het zeker. Wanneer bijvoorbeeld Sotomayor met zijn krachtige rechtervoet afzet voor een sprong, gaat er een golf van bewondering door de toeschouwers. Hij werd na zijn olympisch kampioen ook tweemaal wereldkampioen, in 1993 en 1997. Hij bezit twee wereldrecords, het indoorrecord staat op 2 meter 43 en het outdoorrecord op 2 meter 45. Niet alleen onder de Cubanen, maar ook onder anderen die de stijlvolle springer bewonderen, was de teleurstelling groot toen Sotomayor op de Olympische Spelen van 1996 slechts elfde werd. Het zou mooi zijn geweest wanneer hij in Atlanta de eerste hoogspringer was geworden die tweemaal de gouden medaille veroverde. Blessures aan knie en enkel stonden hem in de weg. Een jaar later nam de Cubaan revanche. In Athene werd hij opnieuw wereldkampioen. En zo kon Fidel Castro zijn verloren zoon weer in zijn armen sluiten.

Aflevering 21 in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland