CARRIBEAN VOYAGE

Na zijn field trips door het landelijke zuiden van de U.S.A. en verschillende Europese landen vertrok folk-archivaris Alan Lomax in '62 naar de 'bovenwindse' Kleine Antillen. De Afrikaanse en Europese wortels van de muziek registreren dat was zijn missie, op eilanden soms niet groter dan Texel, met St. Barthélemy als de noordelijkste en Trinidad als de meest zuidelijke plek.

Met steun van de Rockefeller stichting zijn deze opnamen nu voor het eerst op de plaat gezet. Op Carribean Sampler zijn stukjes van tien verschillende eilanden in minstens evenveel genres te horen, varierend van een middeleeuwse Franse ballade tot een bijna Westafrikaans klinkend zang- en dansritueel afkomstig van het eiland Carriacou.

Dat de Kleine Antillen ten tijde van Lomax' ontdekkingsreis al dertig jaar calypso's en beguines naar danslustige westerlingen exporteerden zou je al luisterend bijna vergeten. Ook de volgende delen in deze serie: Carriacou-Calaloo en East Indian Music in the West Indies zijn voorzien van boekjes met veel tekst en uitleg plus passende foto's.

Carribean Voyage: Carribean Sampler (Rounder 11661-1721-2).Distr. Munich.

    • Frans van Leeuwen