Bayern München

Bayern München verspeelde deze week in blessuretijd de winst in de finale van de Champions League. Kregen de Duitsers een koekje van eigen deeg?

Raimond van der Gouw, reserve-doelman Manchester United: ,,Ik ben nog een beetje aan het bijkomen van de finale. Ondanks dat ik er zelf bij geweest ben, blijft het een haast onwerkelijke wedstrijd. Hoewel we niet goed speelden, hebben we over het hele seizoen genomen die beker verdiend. Duitsers staan erom bekend dat ze gevaarlijk kunnen zijn in de slotfase van een wedstrijd, maar nu waren de rollen omgedraaid. Het is trouwens niet de eerste keer dat we dit seizoen in de laatste minuten scoorden. Dat deden we al in de FA-Cup tegen Liverpool, toen we vijf minuten voor tijd een 0-1 achterstand ombogen in een 2-1 voorsprong. Dankzij onze mentale kracht, de teamgeest binnen de ploeg en de factor geluk hebben we gewonnen. Na dat doelpunt van Bayern zei ik tegen Phil Neville, die naast me op de bank zat: `Let op, in de slotfase scoren we nog twee keer'. Na afloop keek hij me ongelovig aan.''

Johan Neeskens, assistent-trainer Nederlands elftal: ,,Duitsers staan er natuurlijk om bekend dat ze in belangrijke wedstrijden zelden verzaken. Dat heeft veel te maken met hun voorbeeldige wedstrijdmentaliteit. De overwinning van Manchester United kwam gelukkig tot stand, Bayern was de betere ploeg. Wat in de slotfase gebeurde, is nog nooit vertoond in een finale. Die twee doelpunten van United vielen bij toeval: Sheringham raakte de bal eigenlijk helemaal niet goed en Solskjaer stak op intuïtie een been uit. Natuurlijk is het vreemd dat een geroutineerde ploeg als Bayern zich zo laat verrassen, maar dat is nu voetbal. Toevalligheden maken de sport aantrekkelijk.''

Rob Reekers, speler FC Gütersloh: ,,Ik voetbal al dertien jaar in Duitsland, en heb ervaren dat de Duitse ploegen zeer strijdlustig zijn. Het is een cliché om te zeggen dat ze nooit opgeven, maar ze geloven wel in het onmogelijke. Je ziet het in de Europa-Cuptoernooien: als een ploeg scoort in de laatste minuut, gaat het vaak om een Duits elftal. Duitsers zijn ook van mening dat ze 90 minuten lang moeten knokken, omdat ze dat hun publiek verschuldigd zijn. Niet hard genoeg werken is in Duitsland erger dan slecht spelen. In Nederland bespeur ik dan toch een andere mentaliteit. Bayern maakte fouten in de finale, daarom verloren ze ook op miraculeuze wijze. Bij de gelijkmaker van United schoot Bayern-speler Fink de bal niet hard genoeg weg. Bovendien dekte Scholl zijn tegenstander niet goed. Bayern was zo verlamd door die gelijkmaker, dat United ook de winnende treffer kon scoren. Toch had Bayern moeten winnen.''

Huub Stevens, trainer Schalke 04: ,,In Duitsland vraagt iedereen zich af hoe het mogelijk was dat een ploeg als Bayern zich zo liet verrassen. Toch heeft de zege van United de kracht van het Engelse voetbal aangetoond. De ploeg gaf zich ondanks de achterstand niet gewonnen en knokte zich alsnog naar de zege. Bayern had natuurlijk moeten winnen, maar gelukkig is voetbal niet altijd rechtvaardig. Dat maakt de sport ook zo aantrekkelijk. Duitse spelers hebben normaal gesproken een uitstekende wedstrijdmentaliteit. Het komt inderdaad niet vaak voor dat een Duitse ploeg in de laatste minuten van een wedstrijd de boot ingaat.''

Henk ten Cate, oud-trainer KFC Uerdingen: ,,Voordat ik in Duitsland ging werken vond ik het een enorm cliché: het feit dat Duitsers altijd zouden winnen in de laatste minuten van de wedstrijd. Nu ik in Duitsland gewerkt heb, weet ik dat dat cliché berust op waarheid. Duitsers hebben een fantastische wedstrijdmentaliteit en werken keihard aan hun fysieke gesteldheid en conditie. Er wordt in Duitsland veel aandacht besteed aan krachttraining. Daarom kunnen ze in de slotfase altijd een wedstrijd beslissen. Maar United kon er ook wat van! Na de gelijkmaker gaven ze nog eens extra gas. Hun doelpunten hadden weinig met wijsheid te maken.''