Afketsen deal Philips reden vertrek Pieper

Het afketsen van een miljardenovername in de Verenigde Staten is een belangrijke reden voor het plotselinge vertrek van bestuurslid Roel Pieper bij het elektronicaconcern Philips. Dat is vernomen in kringen rond de top van Philips.

De raad van bestuur bleef in februari verdeeld over de plannen. Vier leden waren voor, vier tegen, waarna werd besloten de overname niet op korte termijn door te zetten. Kort daarna besloot Pieper te vertrekken. Philips geeft geen commentaar.

Het ging om de acquisitie van Scientific-Atlanta (SA) of General Instruments (GI) voor ten minste vijf miljard gulden. De overname van SA of GI, producenten van zogenoemde settop boxen, kastjes met elektronica die op de televisie worden geplaatst, was cruciaal in een strategie die Pieper met een team van dertig topmanagers voor Philips had uitgedacht. Na verdere ontwikkeling zouden de settop boxen kunnen gaan concurreren met de personal computer en de nieuwe generatie PlayStation spelletjescomputers van Sony.

Critici van Philips verwijten de top van het elektronicaconcern al jarenlang een gebrek aan visie. Pieper werd een jaar geleden binnengehaald om een strategie uit te stippelen en was de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van president Cor Boonstra.

Met de aankoop van één van de twee producenten van settop boxen zou Philips een kastje verwerven dat interactieve televisie, Internet en computerspelletjes in de huiskamer zou kunnen brengen. De conventionele televisie zal in de ogen van het team zijn centrale rol in die huiskamer verliezen, omdat dit apparaat in tegenstelling tot een computer niet meer is dan een doorgeefluik van informatie. Op de settop boxen kan net als op een computer het besturingssysteem Windows van Microsoft draaien.

Met de aankoop zou Philips prestige kunnen winnen op de Amerikaanse markt. In de raad van bestuur wezen tegenstanders van Piepers plannen echter op de gebrekkige financiële onderbouwing van het plan. De strategische waarde op lange termijn werd niet betwist, maar Pieper moest de verwachte verkoopcijfers van de settop boxen naar het oordeel van de tegenstanders te ver oprekken om een aanvaardbaar rendement op het geïnvesteerd vermogen te realiseren.

De bewuste strategie stond binnen Philips bekend onder de naam High Volume Electronics-verticals. Bij de stemming over de Amerikaanse overname in de raad van bestuur stemden de bestuurders Whybrow, Eustace en Baan tegen het voorstel, zodat de stem van president Boonstra de doorslag moest geven.

Boonstra had echter een harde les geleerd. Het doordrijven van de expansie in zaktelefoons was voor Philips op een debacle uitgelopen. Die slechte ervaring heeft hem er waarschijnlijk toe gebracht om deze aankoop niet door te drukken.

General Instruments heeft eerder deze maand een belangrijk contract binnengesleept van het Amerikaanse telecommunicatie- en kabelbedrijf AT&T. Dat concern bestelt waarschijnlijk bijna vier miljoen settop boxen bij General Instruments.

VERTREK PIEPER: pagina 18

    • Michiel van Nieuwstadt