Zorg over conflict India en Pakistan

Steeds meer landen maken zich ernstige zorgen om de escalatie van het conflict tussen de nucleaire mogendheden India en Pakistan. In Washington riep de Amerikaanse Zuid-Azië-specialist van Buitenlandse Zaken, Karl Inderfurth, de ambassadeurs van India en Pakistan bij zich om aan te dringen op een staakt-het-vuren en een spoedige diplomatieke oplossing. De Europese Unie, Japan, Rusland en China spraken hun bezorgdheid uit.

Ondertussen voerde India vandaag voor de derde achtereenvolgende dag luchtaanvallen uit op Pakistaanse en Afghaanse infiltranten die volgens New Delhi begin deze maand het Indiase deel van Kashmir zijn binnengedrongen. Volgens het ministerie van Defensie zijn de aanvallen tot nu toe succesvol verlopen.

Desondanks verloor de Indiase luchtmacht vandaag weer een helikopter, nadat gisteren twee vliegtuigen verloren waren gegaan. Eén toestel, een MiG-27 van Russische makelij, stortte volgens New Delhi neer als gevolg van een mankement, waarna een ander toestel, een MiG-21, op zoek ging naar de piloot, aldus het ministerie van Defensie in New Delhi. Dat toestel werd door een Pakistaanse luchtdoelraket uit de lucht geschoten.

Islamabad houdt vast aan een andere lezing van de gebeurtenissen. Volgens de Pakistaanse regering werden beide toestellen neergehaald omdat zij het Pakistaanse luchtruim waren binnengedrongen. Volgens Islamabad kwam één piloot om het leven en werd de ander ,,krijgsgevangen'' gemaakt. Journalisten werden vanochtend in het noorden van Pakistan gebracht naar de plek waar een van de toestellen terecht was gekomen, ongeveer twaalf kilometer van de grens met India, aldus het Amerikaanse persbureau AP. India had gisteren ontkend dat de toestellen het Pakistaanse luchtruim hadden geschonden.

De Indiase vice-maarschalk S.K. Malik zei dat Pakistan niet kan verwachten dat India over vrede gaat praten terwijl Pakistan huurlingen en Pakistaanse indringers over de grens stuurt, zo meldde het Indiase persbureau UNI vanochtend. De Pakistaanse regering stelt niet te weten wat de identiteit van de indringers is.

India en Pakistan maken beide aanspraak op het hele grondgebied van Kashmir. Sinds 1947 controleert India ongeveer tweederde van Kashmir, Pakistan bijna eenderde.