Website van FBI capituleert voor computerhackers

De websites van de Amerikaanse Senaat, de FBI en het National Infrastructure Protection Center zijn door de Amerikaanse overheid uit de lucht gehaald na aanvallen van computerhackers de afgelopen dagen. De aanvallen zijn een reactie op de arrestatie van een hacker en een serie huiszoekingen bij verdachte computerkrakers door de FBI.

,,Wie lacht er het laatst?'' viel korte tijd op de website van de Senaat te lezen voordat de site door de systeembeheerders van de Amerikaanse regering werd afgesloten. De boodschap kwam van een hackersgroep die zichzelf Masters of Downloading (MoD) noemt.

De FBI heeft eergisteren zijn website gesloten nadat hackers geprobeerd hadden in te breken in het computersysteem van de Amerikaanse opsporingsinstantie. ,,Gisteren is er een poging geweest van een of meer onbekende personen om op illegale wijze toegang te krijgen, en de poging is mislukt'', zei FBI-woordvoerster Debby Weierman donderdag in een verklaring. ,,Bij wijze van voorzorgsmaatregel heeft de FBI de site tijdelijk gesloten.''

Ook de website van het National Infrastructure Protection Center (NIPC), een onderdeel van de FBI, is gesloten na aanvallen van hackers. Het NIPC in Washington is een nieuw beveiligingsinstituut dat eind februari vorig jaar is opgericht op last van minister van Justitie Janet Reno. Dit als reactie op de vele inbraken in Amerikaanse computersystemen en uit vrees voor cyberaanvallen door terroristen. Tot grote woede van de hackersgemeenschap heeft de FBI eergisteren huiszoekingen gedaan bij verdachte computerkrakers in Houston, die lid zijn van een hackersgroep die zich Global Hell noemt. Bij de huiszoekingen is een aantal computers in beslag genomen, aldus de FBI in Houston.

Twee weken geleden heeft de FBI de hacker Eric Burns (19), een van de meest prominente leden van Global Hell, gearresteerd. Burns wordt ervan verdacht tussen augustus 1998 en januari 1999 in verschillende Amerikaanse overheidscomputers te hebben ingebroken, waaronder de computer van de United States Information Agency. De jeugdige computerkraker wordt ook in verband gebracht met de hack van de website van het Witte Huis 9 mei jl. De openingspagina van de site van het Witte Huis werd vervangen door een zwarte pagina met namen van hackers, onder meer die van Eric Burns. Als gevolg van de cyberkraak werd de Witte Huis-site meer dan 24 uur uit de lucht gehaald om de beveiligingslekken te onderzoeken.

Regeringscomputers zijn van oudsher een geliefd doelwit van hackers. Hoewel er tenminste tien overheidsinstanties zijn die zich met computercriminaliteit en netwerkbeveiliging bezighouden, slaagt de Amerikaanse overheid er niet in hackers te weren.

    • Marie-José Klaver