Stemtest tegen Vlaams Blok op de markt

,,Koning Albert en koningin Paola moeten onmiddellijk afgezet worden. De hele koninklijke familie moet afstand doen van al haar bezittingen en rechten. Vlaanderen kan dan een republiek worden. Akkoord, niet akkoord, geen mening.''

Zo luidt de eerste vraag van de zogeheten Blok-O-Meter, een gisteren huis-aan-huis verspreide krant waarmee Brusselaars kunnen testen of ze op het extreemrechtse Vlaams Blok moeten stemmen.

De Blok-O-Meter, die in een oplage van 480.000 wordt verspreid, is een initiatief van 280 organisaties die willen voorkomen dat het Vlaams Blok een verkiezingszege behaalt bij de Belgische verkiezingen op 13 juni. Daartoe hanteren ze ongeveer dezelfde methode als het Vlaams Blok: de standpunten van de tegenpartij worden gesimplificeerd voorgesteld. Daarbij is geput uit uitspraken en geschriften van leden van de extreem-rechtse partij.

,,Vreemdelingen, zoals [de voetballers] Mpenza, Gadiaga en Dosunnu mogen niet spelen bij Anderlecht, RWDM of de Nationale Ploeg'', luidt vraag vier.

,,De bestaande vakbonden moeten afgeschaft worden'', is de zesde. En vraag acht luidt: ,,Vrouwen moeten bij voorkeur thuisblijven om kinderen op te voeden.'' Alleen als de in totaal tien vragen ten minste negen keer met `akkoord' zijn beantwoord, wordt stemmen op het Vlaams Blok aangeraden.

Met de Blok-O-Meter geven de organisaties een antwoord op de papieren oorlog van het Vlaams Blok, dat vooral in Brussel op grote schaal propagandamateriaal verspreidt. Komend weekeinde distribueert de extreem-rechtse partij in heel Vlaanderen 2,4 miljoen folders.

Politici van democratische partijen hebben de bevolking opgeroepen de brievenbus dicht te plakken met een sticker `extreem rechts? Neen, bedankt!'