Start houdt vast aan zelfstandigheid

Uitzendconcern Start is niet van plan om zich te laten overnemen door concurrent Vedior. Start wil zelfstandig blijven. Dit zei directeur C.J. van Schaik van Start Holding B.V. vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers over 1998.

Het was Van Schaiks eerste openbare optreden sinds hij een maand geleden formeel zijn voorganger S. Attema opvolgde. Attema moest in maart onverwacht vertrekken bij Start, na een conflict met de commissarissen over het te voeren beleid.

De uitspraak van Van Schaik is opmerkelijk omdat Attema ontslagen zou zijn wegens zijn verzet tegen een overname door Vedior. De besprekingen over die overname duurden vorig jaar maanden, maar liepen uiteindelijk op niets uit.

Het leek er in maart op dat met het vertrek van Attema het laatste obstakel voor nieuwe besprekingen was weggenomen. Vorige week liet directeur G.H. Smit van Vedior in interviews weten dat hij nog steeds interesse had in Start. ,,Wij zouden die onderneming graag inlijven.''

Van Schaik van Start zei vanochtend dat die opmerking van Smit hem ,,nogal verrast'' had. ,,Ik moest het in de krant lezen. Ik was met vakantie in Italië.'' Van zijn kant, liet hij merken, is er geen interesse in een overname door Vedior. ,,Er worden geen gesprekken gevoerd. Er zijn bij ons ook geen intenties in die richting'', aldus Van Schaik.

Start blijft wel met Vedior, en met Arbeidsvoorziening, samenwerken in ASV Diensten B.V. Die gezamenlijke onderneming, waarin Start een meerderheidsbelang heeft, richt zich op de moeilijk te bemiddelen mensen op de arbeidsmarkt.

Start, na Randstad de nummer twee op de Nederlandse uitzendmarkt, maakte in 1998 een groei door van 30 procent tot een omzet van 2,5 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat steeg met 5 procent tot 31,6 miljoen gulden.

Start streeft naar ,,optimalisatie'' van de winst en niet naar ,,maximalisatie'', lichtte financieel directeur R. Groeneveld vanochtend toe. ,,Wij zijn een commerciële organisatie, maar we houden een sociale doelstelling in Nederland.''

Start werd in de jaren zeventig opgericht door het ministerie van Sociale Zaken. Om die sociale doelstelling, zei Groeneveld, is Start voorlopig tevreden met een ,,marktconform'' rendement van 3 tot 4 procent. Het rendement van uitzendconcern Randstad ligt rond de 5 procent. Voor uitbreiding is Start is hard op zoek naar acquisitiemogelijkheden in het buitenland, vooral in Spanje, Duitsland en Italië.