`Stabiliteit in wereld blijft uit'

Kredietverzekeraar NCM verwacht niet dat de financiële situatie in de wereld zich dit jaar zal stabiliseren. ,,Hoewel de voortekenen momenteel weer wat gunstiger lijken, blijft het uiterst twijfelachtig of de economische opleving doorzet'', aldus de nieuwe bestuursvoorzitter Van der Stelt gisteren in een toelichting op de jaarcijfers van 1998. De overgang naar het jaar 2000 is een belangrijke sta-in-de-weg naar economische stabiliteit, meent hij. ,,Het millennium zal leiden tot een flinke toename van het aantal faillissementen.'' Dit kan een schade berokkenen van honderden miljarden guldens. Ondanks de tumultueuze wereldeconomie heeft de NCM vorig jaar het resultaat voor belastingen weten op te voeren met 10 procent tot 42 miljoen gulden. Nieuwe deelnemingen, zoals het incassobedrijf Smit Ommen, hadden een groot aandeel in de winstgroei. De uitbouw van de incasso-activiteiten staat dan ook hoog op het lijstje van de NCM-directie. Het aantal verzekerde handelstransacties nam met slechts 5 procent toe tot 268 miljard gulden door politieke en economische onrust in de wereld en het sterke Britse pond. (ANP)