Schrikbeeld

Bestuursvoorzitter Eduard Hagens van softwaremaker Exact wil geen `Baan-perikelen'. Het drama rond Nederlands meest succesvolle softwarebedrijf is een schrikbeeld voor deze nieuwe beurskandidaat. Niemand hoeft zich zorgen te maken, was deze week de boodschap van Hagen. De beurskoers van Baan was gebaseerd op een adembenemende groei van 80 tot 90 procent. Exact verwacht een jaarlijkse expansie van slechts 30 tot 40 procent.

Geruststellend? Niet echt. Een van de problemen die Baan deed struikelen was een gebrek aan openheid. Naar het zich laat aanzien heeft Exact daaruit weinig lering getrokken. In het emissieprospectus voor de beursgang, volgende maand, verschuilen aandeelhouders die honderden miljoenen incasseren zich achter vennootschappen op de Antillen en in België. Nog voordat Amsterdam Exchanges een eerste beursnotering van Exact kon opmaken werd het bedrijf al op de vingers getikt. Exact moet de namen prijsgeven.

In het licht van de gewenste openheid bij een snelgroeiend softwarebedrijf is ook het commissariaat Louis de Bièvre bij Exact opmerkelijk. De voormalig bestuurder van ABN Amro hield zijn baas Jan Kalff lang in het ongewis van een voorkenniszaak tegen zijn vrouw.

Gelukkig heeft Exact één verstandige beslissing genomen. Anders dat Baan kiest het niet voor een beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. Een jaar geleden gaf Hagen nog hoog op over de erkenning en aandacht die een Nasdaqnotering zijn bedrijf zou brengen. Maar misschien gaf Exact-commissaris William Grabe, vertegenwoordiger van de investeringsmaatschappij General Atlantic wijze raad. Grabe put uit eigen ervaring als commissaris bij Baan. Op Nasaq wordt geheimzinnigheid genadeloos afgestraft.

    • Michiel van Nieuwstadt