Schermenbeurs Nasdaq in VS ook 's avonds geopend

De schermenbeurs Nasdaq is van plan vanaf september ook aandelenhandel in de avonduren toe te staan. Dat heeft Frank Zarb, voorzitter van de National Association for Securities Dealers (NASD), gisteren na een stemming in het bestuur van de NASD bekendgemaakt. Het gaat om handel in de honderd grootste fondsen en om openingstijden van 17.30 tot 21.00 of 22.00 uur in de avond.

De NASD zal het plan voorleggen aan de Securities and Exchange Commission (SEC), de commissie voor toezicht op de beurshandel, die het eerst nog moet goedkeuren. De SEC staat niet afwijzend tegenover dergelijke plannen, die ook al zijn geopperd door de New York Stock Exchange (NYSE).

Richard Grasso, voorzitter van de NYSE, sprak gisteren in Vancouver over uitbreiding van de handel aan zijn beurs. Niet alleen zou dat kunnen zijn van half zes tot tien uur 's avonds maar ook van half zes tot negen uur 's ochtends. Grasso waarschuwde er echter ook voor dat er buiten de daguren meer schommelingen kunnen optreden en dat beleggers daarop voorbereid moeten zijn.

De NYSE is nog niet over de brug maar bereidt zich voor om handel 's avonds toe te staan als reactie op elektronische handelsinitiatieven. Eclipse Technology overweegt te handelen vanaf juli en de NYSE zou volgens Grasso bij wijze van experiment tussen juli en oktober enkele uren extra open kunnen zijn.

Hoe de handel in de praktijk wordt georganiseerd is nog niet duidelijk. Moeten de handelaren en klerken aan de beurzen in ploegendienst gaan werken? Zijn er veel extra mensen nodig? Werknemers op de vloer van de NYSE zien door de veranderingen bij Nasdaq al voor zich dat er ook bij hun werkgever snel langere openingstijden zullen komen. Veel enthousiasme is er niet, bij geen van de betrokkenen, maar niemand wil achterblijven.

De besluiten worden genomen met het oog op de toenemende concurrentie die de traditionele beurzen hebben van elektronische beurshandel. Er zijn al zogeheten ECN's (electronic communications networks) die kopers en verkopers bij elkaar brengen maar vorige maand heeft Island ECN ook al een vergunning aangevraagd bij de SEC om zich als beurs te mogen vestigen.

    • Lucas Ligtenberg