Rotterdamse derby voor Sparta meteen van cruciaal belang

Sparta is de nacompetitie slecht begonnen. De eredivisieclub mocht gisteravond eindelijk weer eens thuis spelen op het eigen Spangen, maar verloor daar met 3-2 van FC Groningen. Aangezien Excelsior met 5-2 bij Helmond Sport won, is de Rotterdamse derby zondag op Woudestein al meteen van cruciaal belang voor Sparta. ,,De boodschap is duidelijk: we moeten winnen'', wist de aangeslagen trainer Jan Everse.

Alleen de winnaars van beide poules in de nacompetitie mogen volgend seizoen in de eredivisie spelen. Voor Sparta wordt het lastig om de eerste degradatie uit de historie te ontlopen. De Rotterdammers hebben, zo bleek gisteren, geen ploeg voor de nacompetitie. Groningen deed het qua veldspel zeker niet beter dan de thuisploeg, maar was wel feller en doeltreffender. Eerst miste Atteveld in de eerste helft nog een strafschop, maar daarna zetten Johansson, Atteveld en de behendige Braziliaan Leonardo de bezoekers op 0-3.

Fanatieke Sparta-fans konden de vernedering niet langer aanzien en stoomden op richting de dug-out van Everse, om wiens ontslag werd geroepen. Veiligheidsmensen wisten ternauwernood te voorkomen dat het uit de hand liep. Het hielp ook dat de nederlaag in de slotfase een draaglijker aanzien kreeg. Nieuwenburg met een individuele actie en Jalink met een vrije trap scoorden twee keer en bepaalden de eindstand op 2-3. ,,Dit is heel erg'', zei Everse na afloop. ,,Maar het is eerder voorgekomen dat een ploeg die zijn eerste wedstrijd verloor toch nog de nacompetitie won.''

De komende tegenstander van Sparta, stadgenoot Excelsior, won zijn eerste duel met opvallend ruime cijfers bij Helmond Sport: 5-2. Een super-kwartiertje van Turay gaf de doorslag. De 19-jarige oud-Ajacied uit Sierra Leone maakte vlak na rust drie doelpunten achter elkaar en tilde de stand van 1-1 naar 1-4. Die klap kwam Helmond Sport niet meer te boven. De gefrustreerde Dassen viel twintig minuten voor tijd met een gestrekt been matchwinnaar Turay aan en kreeg de rode kaart. Toen Turay het daarna ook aan de stok kreeg met routinier De Wolf haalde trainer Adrie Koster zijn aanvaller wijselijk naar de kant.

In de andere poule won de vertegenwoordiger uit de eredivisie, RKC Waalwijk, wel zijn eerste wedstrijd. Tegen Emmen werd het voor eigen publiek 4-2. RKC ontliep in de afgelopen vijf jaar drie keer degradatie via de nacompetitie. De Waalwijkers hadden gisteravond niettemin veel moeite met Emmen. De Drentse ploeg kwam door Stroeve zelfs met 1-0 voor. Bij de 2-2 was Emmen-doelman Migchelsen RKC zeer behulpzaam door een bal die hij simpel kon oprapen door zijn handen te laten glippen. De Graef maakte er dankbaar gebruik van. De Belg zorgde ook voor het vierde doelpunt van zijn ploeg. Vorig seizoen leverden de twee wedstrijden in de nacompetitie tussen Emmen en RKC ook al elf doelpunten op.

De tweede wedstrijd in groep A tussen Dordrecht'90 en FC Zwolle eindigde in een gelijkspel, 2-2. De Dordtenaren dachten de winst binnen te hebben toen Rook drie minuten voor tijd koppend 2-1 maakte. Een vertwijfeld Zwolle wist in de slotfase echter via Roelofsen alsnog een kostbaar punt veilig te stellen. Zwolle vervolgt de nacompetitie zondag thuis tegen RKC, Emmen ontvangt Dordrecht'90.