Poolse politie haalt 300 kruisen weg in Auschwitz

Bij het vroegere concentratiekamp Auschwitz zijn vandaag door de Poolse politie rond driehonderd controversiële kruisen weggehaald. Gisteren werd de uiterst fanatieke katholieke en antisemitische activist Kazimierz ´Switon – de man die de kruisen heeft geplaatst en die ze bewaakte – gearresteerd, nadat hij had gezegd dat hij mijnen had gelegd bij de kruisen, om te verhinderen dat ze zouden worden verwijderd. De politie bracht na die uitlating uit voorzorg explosieven tot ontploffing op het terrein. De politie-actie is ondernomen op grond van een wet die eerder deze week tot stand kwam en die is bedoeld om een eind te maken aan controverses als die rond Auschwitz. De wet verbiedt bouwactiviteiten rond vroegere concentratiekampen. Met name joodse organisaties hebben de afgelopen jaren fel geprotesteerd tegen de plaatsing van kruisbeelden bij het kampcomplex Auschwitz-Birkenau, waar in de oorlog miljoenen joden zijn vermoord. (Reuters)