Opluchting bij De Sole na besluit Ondernemingskamer

De belager is verjaagd, Gucci blijft zelfstandig en topman Domenico de Sole heeft nu echt 6 miljard gulden in kas om leuke dingen mee te doen. De opluchting was dan ook groot na de zege in de rechtszaal, gistermorgen aan de Prinsengracht in Amsterdam. ,,Ik kan eindelijk weer aan het werk'', zegt topman De Sole van het Italiaanse modehuis Gucci in een reactie.

Gucci behaalde vorig jaar een nettowinst van 365 miljoen gulden op een omzet van 2 miljard gulden. Die fraaie cijfers trokken de aandacht en Gucci dreigde in januari te worden opgeslokt door de vijf keer zo grote rivaal LVMH, dat onder meer de lederwarenproducent Louis Vuitton in huis heeft. Maar de strategische alliantie van Gucci met een ander Frans bedrijf, het detailhandelsconcern PPR, biedt nu juist uitzicht op precies het tegenovergestelde.

PPR heeft Gucci toegezegd dat het bedrijf zelfstandig kan blijven. Gucci heeft plannen om de komende jaren uit te groeien tot de belangrijkste concurrent van LVMH met een eigen stal van merken in de luxe-sector. ,,We zien de toekomst nu heel positief tegemoet'', zegt De Sole.

PPR betaalde 6 miljard gulden contant voor 42 procent van de aandelen in Gucci. Met die miljarden gaat Gucci eerst onderhandelen over de aankoop van Sanofi Beauté, een parfumhuis met onder meer het merk Yves Saint Laurent. Sanofi is sinds kort eigendom van een persoonlijke investeringsmaatschappij van de Fransman Francois Pinault, de oprichter en grootaandeelhouder van PPR, en wordt beschikbaar gehouden voor Gucci.

De Sole en Tom Ford, de veelgeprezen Amerikaanse ontwerper die gisteren zijn contract met vier jaar verlengde, verwachten met heel wat ingeslapen merken dezelfde truc te kunnen uithalen als met Gucci. Sanofi kost zo'n 2 miljard gulden, daarna resteert nog 6 miljard. ,,We gaan geen bedrijven kopen omdat we geld hebben, maar alleen bedrijven waar we echte waarde kunnen toevoegen'', zegt De Sole. ,,En we willen alleen vriendelijke overnames.''

De Sole, een op Harvard opgeleide Italiaanse jurist, had aangekondigd dat hij zou vertrekken na een overname door LVMH.