New York domper op stil Damrak

De val van Wall Street gisteravond zorgde voor lagere koersen op het Damrak. De handel was echter ongeanimeerd, met name doordat de beurzen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië komende maandag dichtblijven. Het naderende lange weekend maakte handelaren in Amsterdam voorzichtig met het innemen van posities.

,,Ongeanimeerd, doodstil, matige omzetten. Het is drie keer niets'', verzuchtte een handelaar. Volgens hem is nog steeds angst voor een renteverhoging, omdat Amerika's centrale bankier Greenspan niets gedaan heeft. ,,Dat de begrotingdiscipline in Europa lijkt te worden versoepeld om het Italië makkelijker te maken doet de stemming op de markten evenmin goed.''

De belangrijkste graadmeter, de AEX-index, zakte in de ochtendhandel met 6,09 punten tot 547,04. Wall Street sloot gisteravond lager na de grootste daling dit jaar. Ook de beurzen in Azië zaten in de min.

Modehuis Gucci kon de handelaren niet bekoren. Bij de Ondernemingskamer haalde het fonds gisteren een overwinning in het overnamegevecht tegen het Franse LVMH. De beurs reageerde daar vanochtend op met een koersdaling van 1,90 op 63 euro.

De financiële waarden stonden ook op verlies. ING maakte gisteren een winstdaling van 12 procent bekend. Vandaag leverde het fonds 3 eurokwartjes in op 51,45. Fortis zakte negentig eurocent naar 30,85. ABN Amro, (min 20 eurocent op 20,65) en Aegon, (min 1 euro op 77,95) volgden de weg naar beneden.

Uitgever Elsevier had last van warrige berichten. In New York zou op een analistenbijeenkomst gezegd zijn dat de winst zou dalen. De directie ontkende dat. De koers zakte 10 eurocent naar 12,50. Enige weken terug, toen overnamegeruchten rond het fonds circuleerden, noteerde de uitgever nog 14,50 euro. KLM dikte een kwart euro aan op 28,30 nu de verkoop van het reserveringssysteem Galileo rond is. Dit levert de luchtvaartmaatschappij 965 miljoen gulden op.