Midden-Amerika vraagt 15 mld hulp na storm Mitch

De Midden-Amerikaanse landen hebben gisteren tijdens een donorconferentie in Stockholm gevraagd om 7,5 miljard dollar (ruim 15 miljard gulden) hulp gevraagd voor de wederopbouw van de regio die vorig jaar zwaar is getroffen door de wervelstorm Mitch. Het gevraagde bedrag is meer dan de 6,3 miljard dollar waarover donorlanden en internationale organisaties het vandaag naar verwachting eens zouden worden in ruil voor goede en transparante wederopbouwplannen.

Guatemale, El Salvador, Honduras en Nicaragua beloofden in Stockholm grotere transparantie en democratie. Honduras, dat het zwaarst is getroffen, heeft met 3,99 miljard dollar het hoogste bedrag gevraagd. De Interamerikaanse Ontwikkelingsbank zal de komende vier jaar 3,5 miljard dollar op tafel leggen, gevolgd door de VS (956 miljoen dollar), de EU (270 miljoen dollar) en Zweden (200 miljoen dollar) (Reuters)